Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman už zase poletí do Číny. V listopadu zamíří na veletrh v Šanghaji

Autor: ČTK, nkov - 
15. května 2018
14:45

Prezident Miloš Zeman by měl na podzim opět navštívit Čínu. Do Šanghaje podle informací ČTK poletí především na mezinárodní veletrh věnovaný dovozu do Číny. Konat se bude v první polovině listopadu. Detaily cesty Pražský hrad teprve chystá, do programu bude chtít včlenit i jednání s politickými představiteli Číny nebo Šanghaje. 

Agentura CzechTrade veletrh China International Import Expo 2018 představuje jako jednu z nejvýznamnějších ekonomických událostí tohoto roku v Číně. Pokrývat bude širokou škálu výrobků ve strojírenském průmyslu. Pořádání akce oznámil před rokem čínský prezident Si Ťin-pching, připravuje ji čínské ministerstvo průmyslu.

„Jedná se o jedinečnou příležitost pro prezentaci zahraničních společností a jejich produktů na trhu druhé největší ekonomiky světa,“ láká na účast na veletrhu CzechTrade. Zeman bude pravděpodobně chtít svou účastí české firmy podpořit.

Veletrh se bude konat 5. až 10. listopadu v Národním výstavním a kongresovém centru v Šanghaji. Účast podle webu akce přislíbilo třeba několik zemí z latinské Ameriky nebo firmy z evropských zemí.

Přesný program cesty Zemana bude teprve hradní kancelář připravovat. Snažit se bude i o uspořádání politických schůzek, prezidenta by také mohla doprovodit podnikatelská delegace.

Zeman byl v Číně během svého dosavadního působení v pozici prezidenta třikrát, dvakrát na oficiální a jednou na pracovní návštěvě. S čínským prezidentem Si se setkal také při jeho návštěvě v Praze.

Miliardové sliby

Zeman je znám svou obhajobou hospodářské spolupráce s Čínou, účastnil se i podpisu několika smluv mezi čínskými a českými firmami. Jejich hodnotu v minulosti odhadoval na desítky miliard korun, podle expertů se ale dosud velkou část z nich nepodařilo dokončit.

Investice v ČR slibovala především společnost CEFC, jejíhož šéfa Jie Ťien-minga Zeman jmenoval svým poradcem. Firma se ocitla v potížích poté, co vyšlo najevo, že Jie je čínskými úřady vyšetřován pro podezření z ekonomické kriminality. Finanční vstup do CEFC poté oznámil čínský státní konglomerát CITIC Group.

Zeman by měl letos také navštívit Izrael, kam ho pozval izraelský prezident Reuven Rivlin. Cesta by se měla konat na konci roku, pravděpodobně v prosinci. Do Prahy za českým prezidentem naopak přijede jeho indický kolega Rám Náth Kóvind.

Avizovaná cesta francouzského prezidenta Macrona, která se měla podle předběžných plánů uskutečnit v polovině května, byla podle informací ČTK odložena a hledá se nový termín. Je pravděpodobné, že se návštěva uskuteční až poté, co bude mít Česko vládu s důvěrou.

salto ( 16. května 2018 07:30 )

To že je diskuse u pana prezidenta a může se na něj opět plivat je v pořádku, ale že není u článku, kde kdosi byl potrestán za hanlivý výrok o cikánech (dal je tak nějak ehm, do spojitosti s medúzami), to se mi nezdá. Že by to byla ta "demogracie"?

Antonin Blaha ( 15. května 2018 21:49 )

 Vam to asi anglosassti soudruzi porad nedochazi ze jezdi spravnym smerem?Prostudujte si par ekonomickych ukazatelu a prijdete na to😂😂

svoboda ( 15. května 2018 15:35 )

Kam jinam než do Číny a Ruska může jezdit? Nikde ho nechtějí ani vidět nebo slyšet! Z povinnosti ho berou ještě tak na Slovensku či Polsku a Vietnamu (severnímu ovšem že). Hlavně, že si ještě vystačí s vyžíráním krajů v ČR (tam ho vítají určití lidi, voliči KSČ a Zemanovy strany).

santikxauz ( 15. května 2018 15:21 )

Pořád lepší do Číny,než pro instrukce do Bruselu,nebo dokonce do USA.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa