Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zeman rozjíždí nové krajské turné. Kdo mu nezaplatí, toho stihne trest

Autor: ČTK, AKu - 
21. března 2018
09:50

Prezident Miloš Zeman bude i ve druhém prezidentském období vyjíždět do krajů. S cestami začne na konci dubna, nejprve navštíví ty kraje, kde získal v prezidentské volbě nejvíce hlasů. Zeman to řekl v rozhovoru s Mladou frontou Dnes (MfD). S hejtmany, kteří jeho cesty odmítnou proplatit, se nesetká.

Zeman v prvním volebním období navštívil každý z krajů, s výjimkou Prahy, čtyřikrát až pětkrát. Ke konci období se vedl spor o hrazení nákladů cest i o to, zda by měl krajské cesty vykazovat jako volební kampaň. Prezident to vždy odmítal.

„Výjezdy do krajů by měly začít někdy na konci dubna. Budou se řídit v sestupném pořadí procentem hlasů, které jsem v tomto kraji v prezidentské volbě získal. Zadruhé v každém kraji navštívím podle stejného kritéria tři města a jednu obec,“ řekl prezident. Největší podíl hlasů Zeman v prezidentské volbě získal v Moravskoslezském kraji.

Zeman se chce podle listu vymezit proti hejtmanům, kteří se veřejně ozvali s tím, že jejich úřady za jeho návštěvu kraje nehodlají platit stovky tisíc korun. „Každá několikadenní návštěva regionu totiž vyšla v průměru na 370 tisíc korun, v některých případech dosahovala až na částku okolo tři čtvrtě milionu korun,“ uvedl deník.

Čunek, Půta ani Štěpán za hradní cesty platit nechtějí

Mezi hejtmany, kteří peníze za Zemanovy návštěvy vydávat nehodlají, patří podle MfD například královéhradecký Jiří Štěpán z ČSSD, liberecký Martin Půta z hnutí STAN či lidovecký hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. Ten Zemanovu návštěvu odmítl z rozpočtu kraje platit už loni, prezident pak cestu zrušil.

Video  Zemanovo inaugurační utrpení: Vezli ho 234 metrů, stěhovali plošinou  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Kde si hejtmani nepřejí, abych byl jejich hostem, jednoduše navštívím jen ta tři města a jednu obec a nic víc. To znamená, že odpadne setkání s krajským zastupitelstvem, s podnikateli, s osobnostmi kraje či s příspěvkovými organizacemi,“ řekl Zeman. A samozřejmě, že ta tři města a jednu obec pokryje rozpočet prezidentské kanceláře, dodal.

syrucek ( 21. března 2018 12:40 )

a kolik jich máš ty? vypadá to že kdokoliv toho ovara nemůže ani cejtit, bude určitě přejmenovaný Zdeněkk. zemanoidů asi bude v Česku 99.9%

pomoooc-hori ( 21. března 2018 11:59 )

Vy si nemáte co vyčítat, kašpaři. Ty skáčeš taky z nicku do nicku, bejku.

kurna1 ( 21. března 2018 11:41 )

Ať táhne třeba do (_!_)

cepp ( 21. března 2018 11:37 )

V Praze ani nemusí škemrat na zaplacení, tam se neodváží vystrčit ani nos. Jsem zvědav které okresy se ještě přidají neproplácet návštěvy, které nic nepřináší.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa