Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Balíkový vrah v Texasu je zřejmě mrtvý. Podezřelý se odpálil při přestřelce

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
21. března 2018
11:50

Podezřelý ze série bombových útoků v texaském Austinu spáchal sebevraždu výbušninou. S odvoláním na policejní zdroje o tom ve středu informovala americká média s tím, že se tak stalo při zásahu bezpečnostních jednotek. Nálože, které útočník nechával u domů v balíčcích, zabily dva lidi, několik dalších osob utrpělo zranění.

Informace zatím nebyla potvrzena policií. Jisté je jen to, že policisté dopadli zatím neznámého muže, kterého podezřívali ze série bombových útoků. Během přestřelky odpálil podomácku vyrobené výbušné zařízení, při explozi zemřel. Podle novinářů byl pachatel těsně před výbuchem postřelen.

„Napíchnutá“ karta, mobil a střelba na dálnici 

Austinská policie bez upřesnění na Twitteru informovala o střelbě na místní dálnici I-35 a uvedla, že na místě zasahuje policie. Úřad pro kontrolu alkoholu, tabáku, palných zbraní a výbušnin (ATF) pak bez upřesnění sdělil, že případ souvisí s bombovými útoky a že na místě jsou vedle austinské policie také jeho příslušníci a členové Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

Podezřelého vystopovali podle jeho mobilu, záznamů z bezpečnostních kamer a jeho kreditní karty. Na jednom ze záběrů, které měla policie k dispozici, je vidět, jak muž nechává balíček v centru distribuční společnosti FedEx, kde také došlo k výbuchu. Pokud se podezření policistů potvrdí, může si město oddychnout. Za poslední tři týdny jím totiž otřásla série pěti výbuchů, které si vyžádaly několik obětí a zranění.

Terorismus v tom Bílý dům nehledá

Poprvé byl útok zaznamenán 2. března, kdy zahynul muž (†39). Při dalším incidentu z 12. března zemřel chlapec (†17) a byla přitom zraněna i jeho matka. Téhož dne došlo k druhému útoku, kdy byla zraněna 75letá žena hispánského původu, která byla převezena do nemocnice ve vážném stavu. Oba mrtví byli černoši a policisté zprvu označovali za možný motiv rasovou nenávist.

Útok pomocí nástražného drátu však zranil dva bílé muže a podle vyšetřovatelů je tak motiv záhadou. Včerejší, pátý útok se naštěstí obešel bez obětí, byla při něm ale zraněna zaměstnankyně FedExu. Útoky podle Bílého domu ale nemají žádnou zjevnou souvislost s terorismem.

 

Zobrazit celou diskusi