Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Další účelovka, rýpl si Zdechovský do Babiše. Europoslanci mají právo žádat zprávu OLAFu

Autor: Jitka Mikysková - 
14. února 2018
20:33

Šanci zabývat se závěry Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), týkající se kauzy Čapího hnízda premiéra v demisi Andreje Babiše, teď dostali europoslanci působící v Kontrolním výboru Evropského parlamentu. Podpořil je šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, který včera potvrdil právo europoslanců na dohled nad čerpáním peněz z unijního rozpočtu. Rozhodnutí kvitoval Tomáš Zdechovský, naopak europoslankyni za ANO Martinu Dlabajovou udivuje, že by se v EP měla probírat jedna konkrétní kauza.

Juncker to uvedl v odpovědi na dotaz europoslance Tomáše Zdechovského, vicekoordinátora Kontrolního výboru, v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo. Podle Junckera, pokud poslanci Evropského parlamentu usoudí, že potřebují závěrečnou zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), aby mohli využít svého práva na dohled nad čerpáním peněz z unijního rozpočtu, mohou o ni požádat, i když je důvěrná a není proto zveřejněna.

„Závěrečné zprávy a doporučení OLAF jsou předmětem striktních pravidel důvěrnosti, a nejsou proto zveřejňovány,“ uvedl Juncker v dopise, ve kterém zdůraznil důležitost těchto pravidel, „jež chrání legitimní práva osob, kterých se týkají“.

Zdechovský: Je to velké vítězství

„Předseda komise Juncker jednoznačně potvrdil to, co jsem říkal od začátku. Kontrolní výbor Evropského parlamentu má oficiální právo se seznámit se závěry vyšetřování OLAF v kauze Čapí hnízdo a určitě to není nic nestandardního,“ říká český europoslanec Tomáš Zdechovský, který v minulosti řešil několik jiných sporných dotačních projektů a závěry vyšetřování úřadů mu byly prý vždy poskytnuty.

Je to pro mě obrovské zadostiučinění,“ svěřil se Zdechovský pro Blesk Zprávy. „Je to důkaz, že když je poslanec pracovitý a dlouhodobě o něco usiluje, má to smysl. Ukazuje se, že neměli pravdu ti, co říkali, že to není v kompetenci výboru a europoslanci nemají právo žádat o závěry vyšetřování,“ popsal.

Andrej Babiš totiž v minulosti prohlásil o Zdechovském, že je „udavač“, OLAF není nezávislý a že kauza Čapí hnízdo je účelově zpolitizovaná jak v Česku, tak v Bruselu.  

Zdechovský zopakoval, že ze strany europoslanců se nejedná o účelové jednání, jak se snažil pan premiér opakovaně vnutit veřejnosti“. Je to prý standardní postup, který se uplatňuje u všech projektů financovaných z evropských peněz.

Europosankyně Dlabajová: Nevidím důvod zprávu k Čapímu hnízdu projednávat

Za úplně standardní přístup to ovšem nepovažuje místopředsedkyně Kontrolního výboru a europoslankyně za ANO Martina Dlabajová, kterou udivuje, že by se měla tato jedna konkrétní kauza probírat na půdě Evropského parlamentu „Nevidím důvod,“ sdělila Blesk Zprávám, „je to předmětem vyšetřování příslušných orgánů na národní úrovni. Tím spíše, že projekt Čapího hnízda byl v lednu vyjmut z Evropského financování a tím také zanikla kontrolní pravomoc orgánů a institucí EU.“

„OLAF řeší každoročně více než 300 případů nesrovnalostí z celé EU a Evropský parlament ani Výbor pro rozpočtovou kontrolu se jimi zpravidla nezabývají,“ zdůraznila.

Dlabajová si myslí, že Juncker jen potvrdil standardní postup, podle kterého si poslanci, pokud dojdou k přesvědčení, že potřebují závěry z nějaké zprávy od úřadu OLAF, mohou o ně požádat a měly by jim být poskytnuty. O tom, zda a komu závěry vydá, rozhoduje vždy sám OLAF, protože jeho zprávy jsou ze své povahy tajné a o nahlédnutí může dle unijních pravidel požádat jen velmi omezený okruh osob, poskytnutí není automatické a nahlížení probíhá pod přísným režimem.

Zdechovský to však považuje za velké vítězství a rozhodnutí Junckera dává do souvislosti se situací v České republice, kdy ministryně financí Alena Schillerová odmítla, i s ohledem na probíhající policejní vyšetřování, závěry OLAFu k Čapímu hnízdu zveřejnit. Pokud vše půjde dobře, měl by se Kontrolní výbor závěry OLAFu zabývat na svém zasedání ve dnech 26.–27. února.

marmat ( 15. února 2018 17:25 )

Zdechovský to je Vaše fiasko

marmat ( 15. února 2018 14:56 )

cezare -A TO, co jste vyjmenoval nikdy necítíme z projevů Babiše KDEKOLIV ! Je 100% jiný...Proto 30% po tom všem honu a po EET

marmat ( 15. února 2018 14:53 )

Někdy by bylo interesantní vidět cenzora při "práci" hledání se vyplatilo www. Enigma – vokiečių šifravimo mašina | Apiemistika.lt TO MUSÍ BÝT NUTNĚ ONO

marmat ( 15. února 2018 14:47 )

Pan cenzor mi nedovolí víc Vám přitakat ...ale BINGO Cezare

verul ( 15. února 2018 13:23 )

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magda-vasaryova-hodnoti-slovensky-export-andreje-babise-trestne-s tihaneho-premiera-s-minulosti-v-stb-42747?dop-ab-variant=&seq-no=2&source=hp Výzva: „Nechme starého pána, ať tam sedí a vládne.“

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa