Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Je to masakr.“ V sanitce vybuchla bomba, nejméně 95 mrtvých a 158 zraněných

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
27. ledna 2018
11:20

Nejméně 95 mrtvých a 158 zraněných si vyžádal sobotní bombový útok v Kábulu, oznámilo podle AFP afghánské ministerstvo v aktualizované bilanci. Podle webu BBC News byl útok dílem sebevražedného atentátníka, k akci se přihlásilo radikální islamistické hnutí Tálibán. Nad místem výbuchu u starého sídla ministerstva vnitra se stále vznáší hustý temný kouř. Čeští vojáci sloužící v Afghánistánu jsou podle mluvčí generálního štábu Vlastimily Cyprisové v pořádku.

Reuters s odvoláním na očité svědky uvedl, že na policejním kontrolním stanovišti vybuchla bomba ukrytá v sanitce. „Je to masakr,“ prohlásil Dejan Panic, koordinátor italské nevládní organizace Emergency, která v Kábulu provozuje stejnojmennou nemocnici, kam přivezli více než padesátku zraněných. Očekává se počet obětí a zraněných ještě poroste.

K výbuchu podle AFP došlo krátce před jednou hodinou odpoledne místního času (9:30 SEČ), a to ve čtvrti, kde se nalézají kanceláře ministerstva vnitra a zastoupení Evropské unie. Mluvčí ministerstva vnitra upřesnil, že řidič vozu se dostal přes jedno kontrolní stanoviště díky tvrzení, že veze pacienta do nedaleké nemocnice, a na dalším stanovišti pak odpálil výbušniny.

Bombový útok v Kábulu Bombový útok v Kábulu | ČTK

O týden dříve si útok ozbrojenců na kábulský hotel Intercontinental vyžádal čtyři desítky obětí, včetně 15 cizinců. K činu se přihlásilo hnutí Tálibán. Afghánská metropole se stala v minulosti terčem mnoha atentátů, k některým z nich se přihlásil také takzvaný Islámský stát.

Česká armáda má v současné době v Afghánistánu necelých 240 vojáků. Největší jednotka působí na spojenecké základně Bagrám, kterou hlídá. Další vojáci jsou pak umístěni v Kábulu.

diskutujici ( 27. ledna 2018 16:19 )

Jak koukam, tak nebude

alfasamec ( 27. ledna 2018 12:24 )

Hlavní důvod, proč volit Zemana! Nechci za prezidenta - vítače typu Drahoš a jeho nohsled Horáček!

Zobrazit celou diskusi