Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Novinář popsal noc hrůzy: Takhle vypadal teror v hotelu Intercontinental

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
23. ledna 2018
19:52

V sobotu zaútočilo několik ozbrojenců na hotel Intercontinental v afghánském hlavním městě Kábul. Při útoku zahynulo 18 lidí, 14 cizinců a čtyři Afghánci. K činu se příhlásilo islamistické hnutí Tálibán. Ten den byl v hotelu i reportér místní televizní stanice TOLO Abdulháq Omeri. Řekl, že přežil čistě náhodou. Přímo před jeho očima bylo zavražděno 7 lidí. O svém zážitku promluvil s novináři CNN.

Omeri byl na večeři s několika přáteli, mezi nimi byl i pákistánský generální konzul pro město Karáčí. Uvedl, že jejich sešlost přerušilo hlasité bouchání na dveře krátce před devátou tamního času. Jeden z jeho společníků otevřel dveře jejich apartmá ve čtvrtém patře. Prchající lidé mu sdělili, že na hotel zaútočili teroristé.

Teroristický útok na hotel Intercontinental:

Video  Při útoku na Intercontinental zemřelo 18 civilistů. Hořela i kuchyně  - Reuters
Video se připravuje ...

„Pak už to byl jen chaos a teror. Lidé byli zoufalí, někteří vyskakovali z balkonů jen, aby unikli střelcům. Byla to noc hrůzy. Útočníci stříleli do hostů a házeli kolem sebe výbušniny,“ vypověděl otřesený Omeri. Afghánské úřady potvrdily, že při napadení zemřelo 18 lidí. Útok a následné obléhání hotelu trvalo 12 hodin, speciálním jednotkám se nakonec podařilo zlikvidovat všechny útočníky a osvobodit lidi z hotelu.

Afghánské ministerstvo vydalo prohlášení, ve kterém uvedlo, že muži stojící za teroristickým útokem patří k síti Haqqani sídlící v Pakistánu, k činu se následně přihlásilo i islamistické hnutí Tálibán. Omeriho svědectví vypovídá o hrůze, kterou si lidé ze soboty na neděli v hotelu prožili. Svěřil se s tím, že on sám přežil čirou náhodou. Ukryl se na balkonu a tam zůstal po celou dobu útoku.

Útok přečkali na balkóně

„Schovávalo se u nás 11 číšníků. Všichni jsme byli vyděšení. Zabarikádovali jsme dveře. Trvalo hodinu, než se teroristé dostali i na naše patro,“ popsal Omeri. „Zátarasy přede dveřmi nebyly moc platné, všechno rozstříleli. Dírou ve dveřích pak do pokoje hodili výbušninu, asi granát. Musel jsem ztratit vědomí, když jsem se probral, všude kolem mě hořelo,“ uvedl.

„Mysleli jsme, že jsou to poslední chvíle našeho života. Dva číšníci a syn konzula vyskočili z balkonu, chtěli přežít. Skok ze čtvrtého patra s dopadem na betonovou zem jim ale život nezachránil,“ řekl. „Přímo při explozi zemřel pákistánský konzul. Přes balkon jsme pak utekli do vedlejšího pokoje. Všude tam byla mrtvá těla. Seděli jsme na zemi a nevěděli, co dál,“ řekl novinářům.

„Nikomu jsem nepomohl.

„Seděli jsme na balkonu a čekali na smrt. Byl jsem v šoku, nebyl jsem schopen komunikovat. Slyšeli jsme plakat ženy a děti, prosily teroristy, aby je nezabíjely. Já jsem tam jen seděl a nikomu nepomohl, bylo to otřesné,“ svěřil se Omeri. „Afghánské jednotky a vojáci NATO dorazili k hotelu kolem čtvrté ráno, to se začalo zase střílet.“

Teroristický útok na hotel Intercontinental v Kábulu. Teroristický útok na hotel Intercontinental v Kábulu. | Reuters

Do dvou hodin se bezpečnostním složkám podařilo osvobodit hotel. Ministerstvo vnitra uvedlo, že bylo zachráněno 153 lidí, z toho 41 cizinců. „Vojáci z NATO se obávali, že se útočníci budou vydávat za oběti a měli pravdu, teroristé o tom mluvili, byl to jeden z jejich plánů. Všichni v našem pokoji to slyšeli, naštěstí je vojáci zastřelili,“ dodal Omeri.

„Nejhorší to bylo ve třetím patře, tam strávili skoro celou noc. Měli dost času, chodili z pokoje do pokoje a zabíjeli všechny, komu se nepovedlo utéct. Spousta lidí skončila postřelených nebo popálených. Byl to nejhorší den mého života, stále slyším výstřely a výkřiky,“ prohlásil Omeri.

Teroristé si v hotelu pronajali pokoj

Omeri rovněž mluvil o tom, jak útok začal. Popsal mu to jeden z číšníků, který se s ním ukrýval na balkonu. „Podle něj se jednalo o skupinu šesti mužů, z toho dva si den předtím pronajali pokoj ve druhém patře. V sobotu ráno do hotelu přinesli velkou bednu. Svěřil se mi, že to všechno ohlásil, protože se mu muži zdáli podezřelí. Starší zaměstnanci mu ale řekli, že to není jeho věc, ať to nechá být. Útok pak začal na třech různých místech. Dva muži začali střílet v restauraci, dva před hotelem a dva ve druhém patře,“ uvedl reportér.

Varování od USA

Ministerstvo vnitra za hlavního viníka označilo teroristickou síť Haqqani, která udržuje blízké vztahy s Al-Káidou i s Tálibánem. Navíc chce obnovit vládu Tálibánu nad Afghánistánem. Americké ministerstvo zahraničí minulý týden varovalo Kábul, že je pravděpodobné, že teroristé napadnou jeden z hotelů ve městě.

„Spojené státy stojí s afghánskou vládou a všemi lidmi Afghánistánu. Plně je podporujeme v jejich snahách nastolit mír a bezpečí v jejich zemi. Nepřijímáme násilí, kterého jsme byli svědky. To nemá v Afghánistánu ani v jiné zemi žádné místo,“ nechal se slyšet ministr zahraničí Rex Tillerson. Útok odsoudil také Pákistán.

Druhý útok na Intercontinental

V Afghánistánu stojí za podobnými akcemi radikální hnutí Tálibán často. Terčem jeho ozbrojenců se stal stejný hotel už v roce 2011, kdy zemřelo 21 lidí včetně devíti útočníků. Hotel Intercontinental je jedním z hlavních luxusních ubytovacích zařízení v Kábulu a bývá využíván ke konferencím, jichž se účastní i vládní představitelé.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi