Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Potopa na letišti v New Yorku. Cestující museli evakuovat ze zatopené haly

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
8. ledna 2018
19:45

Newyorské letiště JFK Airport se kromě mrazivého počasí a ledového větru, které komplikují leteckou dopravu, muselo o víkendu vyrovnat s dalším problémem. V zavazadlové hale prasklo vodovodní potrubí a voda rychle zatopila prostor, kde si cestující vyzvedávají zavazadla. Zasažena byla i odbavovací hala terminálu 4, odsud museli být cestující urychleně evakuováni. Informovala o tom stanice CNN.

Příčina poruchy zatím není známá, příchozí lety byly kvůli ní na několik hodin odkloněny. Ředitel letištní ochranky Rick Cotton uvedl, že z bezpečnostních důvodů vypli proud a evakuovali cestující. Tisku rovněž sdělil, že provoz terminálu 4 bude obnoven za několik hodin.

„To, co se stalo, je nepřijatelné. Naši cestující si zaslouží jen to nejlepší,“ řekl a slíbil, že celou věc prošetří. Zpoždění letů ale podle něj může trvat i několik dní.

Podívejte se na záběry ze zatopeného letiště:

„Situace je tu velmi hektická,“ omlouval se Cotton. Letiště je plné frustrovaných lidí, jejichž lety jsou opožděné, nebo byly kvůli počasí úplně zrušené. Cestující někdy v terminálech stráví i několik dní při čekání na své letadlo. Jejich zavazadla plní jakýkoliv volný prostor v halách. Lidé jsou naštvaní, počasí ale neporučí.

Příčina poruchy stále neznámá

Na místě zasahovala jednotka newyorských hasičů, ale ani jim z prvního ohledání místa nebylo jasné, proč došlo k prasknutí potrubí. Podle videozáběrů, které se podařilo pořídit, se voda rychle šířila. Zaměstnanci letiště ale neváhali a zastavili vodu i elektrický proud. Postižený prostor byl označen páskami. Letištní personál ho po odjezdu hasičů uklidil, vodu košťaty vymetli ven.

Voda se dostala i mimo halu, zmrzla na jedné z příjezdových cest k letišti a ta musela být uzavřena. Po čtyřech hodinách byl provoz letiště částečně obnoven. Letiště na svém Twitteru informovalo cestující o tom, že se může stát, že jejich let může být do odvolání zrušen, nebo na několik dní odložen. Vyzvalo je proto, aby sledovali případné aktualizace. Nakonec bylo zrušeno na 55 nedělních a pondělních letů, na 200 jich bylo odloženo.

Série neštěstí a heslo skautů

JFK Airport se podle Cottona v těchto dnech potýká hned s několika problémy. Minulý týden muselo být kvůli počasí uzavřeno. O víkendu měli technické problémy na přepážkách a pak přišla porucha potrubí.

Vedení letiště se domnívá, že za vším stojí mrazivé počasí. Cestující si ale myslí, že by na takovou situaci měli být připravení. Toho názoru je i newyorský senátor Chuck Schumer. „Měli by se řídit heslem skautů: Vždy připraven,“ vzkázal letišti.

Zobrazit celou diskusi