Tisíce cestujících po celé Evropě, které zůstaly v zahraničí bez platných letenek, si musely samy zajistit návrat domů. Společnost SkyEurope Airlines, která v úterý vyhlásila bankrot, jim totiž ze zákona zpáteční letenky zajišťovat nemusí.

Fotogalerie
4 fotografie

A aby byli klienti ještě více naštvaní, uspořádali si zaměstnanci při příležitosti krachu mejdan. Debakl oslavili ve velkém stylu – na věži bratislavského letiště. Kochali se přelety letadel, fotografovali se, někteří si na poslední rozloučení se SkyEurope vzali dokonce láhev šampaňského.

 

388354:gallery:true:true

„Vidíte, jaká je to firma? Jak se tu máme rádi? V jaké jiné společnosti byste viděli něco podobného?“ ptala se jedna ze zaměstnankyň. V žádné krachující asi ne, chce se říct… Tuto rozlučku navíc kolegové mezi sebou z legrace nazývali pohřebním karem.

SkyEurope přišla o licenci ve středu. Tu jí odebralo slovenské ministerstvo dopravy. Firma totiž není schopna finančně zabezpečit leteckou dopravu pro své zákazníky. Letenky však přesto prodávala až do poslední chvíle před krachem, a to i pro lety na začátek roku 2010. Ve vzduchu tak létá více než 280 000 letenek, se kterými se už nikdo nikam nepodívá.