Slovenská společnost SkyEurope Airlines, provozující nízkonákladové lety, ukončila provoz a půjde do konkurzu. Firma oznámila, že nesehnala finance na udržení provozu, a soudem jmenovaný správce proto v pondělí pozdě večer podal na SkyEurope návrh na konkurz. Všechny své lety SkyEurope s okamžitou platností zrušila.

Aerolinky, které se dlouhodobě potýkaly s dluhy, fungovaly už od června pod soudní ochranou před věřiteli. Rozhodl o tom bratislavský okresní soud na návrh společnosti. Firma o ochranu požádala proto, aby získala čas na restrukturalizaci a jednání s investory.

"Nepodařilo se zajistit žádné provizorní financování potřebné k zajištění operativního provozu. Všechny lety SkyEurope Airlines byly s okamžitou platností zrušeny," uvedla firma v krátkém sdělení pro vídeňskou burzu.
Lidem, kteří jsou v zahraničí, firma vzkázala, že si musí zabezpečit zpáteční let u jiné letecké společnosti na vlastní náklady. Peníze za letenky se nevrátí ani zákazníkům, kteří za ně zaplatili přímo SkyEurope. Ti, kteří při platbě použili kreditní kartu, mají kontaktovat svou banku a žádat o náhradu za zrušené lety. Na cestovní kanceláře se zase mají obrátit lidé, kteří si jejich prostřednictvím objednali letenky, radí společnost.


Výzva Blesku: Postihl vás krach SkyEurope? Je někdo z vašich známých nebo příbuzných s touto společností v zahraničí? Ozvěte se nám na e-mail online@blesk.cz.


SkyEurope už od pondělí nelétá z pražského ani bratislavského letiště. Ruzyňské letiště oznámilo, že přestane kvůli neuhrazeným platbám od úterý odbavovat lety společnosti a aerolinky večer zrušily všechny pondělní lety z Bratislavy. Mluvčí ruzyňského letiště Eva Krejčí upozornila, že cestující zrušených letů se musejí obracet přímo na SkyEurope.

Ještě v pondělí odpoledne přitom SkyEurope pouze v krátkém prohlášení uvedla, že management firmy je zcela zaneprázdněn snahou vyřešit současné problémy. "Cestující budou informováni a bude o ně postaráno," uvedl bez dalších podrobností mediální zástupce SkyEurope Markus Wölbitsch z rakouské agentury Brunswick.

V souvislosti s krachem SkyEurope připravil server http://www.akcniletenky.cz speciál o celé situaci. Cestující, kteří jsou bankrotem aerolinky postiženi, se v něm dozví, kde si mohou koupit náhradní letenky, jaké letecké společnosti nabízejí speciální ceny pro pasažéry SkyEurope a zda je nějaká šance na vrácení peněz za koupené letenky.

Cestující mohou využít rovněž nabídku společnosti Eurolines. Ta jim nabízí přepravu do Amsterdamu, Bruselu, Kodaně, Londýna a Paříže, ale i do dalších měst na trase. Podmínkou je předložení platné (neproletěné) letenky zakoupené do 31. srpna 2009 s odletovými termíny do 31. října 2009. Jízdenky je možné zakoupit do 20. září. Nabídka se řídí volnou kapacitou autobusu.