Na letišti v italské Catanii strávil spolu s rodinou 13 hodin. Na Slovensko přiletěl až charterovým letem cestovní kanceláře Hydrotour. Zaplatit si ho však musel sám.

Ján (42) s rodinou strávil letošní dovolenou na italské Sicílii. Kvůli lepší ceně si letenku rezerovoval už v únoru tohoto roku. Zpáteční letenka ho tehdy vyšla na 180 Eur (4680 Kč) na osobu. Po týdnu oddychu měl z italské Catanie odletět v pondělí večer letadlem společnosti Sky Europe. "Odlet do Bratislavy byl plánovaný krátce po osmé hodině večer," vzpomíná Ján. V odletové hale se sešlo přibližně 40 lidí, převážně ze Slovenska.

"Nejdřív se objevilo oznámení asi o dvouhodinovém zpoždění letadla," popisuje Ján podrobnosti nešťastného letu. Na letišti odevzdali veškerá zavazadla a absolvovali i letištní kontrolu. "Když jsme se už těšili do letadla, zaměstnanec letiště nám oznámil, že let je zrušený," rozčiluje se Ján.

Mezi turisty v letištní hale zavládl chaos. "Nikdo ze SkyEurope nám neoznámil, co se děje, nedalo se jim ani dovolat," vzpomíná. Nahněvaní lidé se nakonec v noci dovolali na slovenský konzulát v Římě.

"Naštěstí letěl ráno o páté charterový let do Bratislavy, kde měli volných 26 míst," říká Ján. Za osobu ale museli doplatit 50 eur.

Když někdeří lidé na letišti neměli dostatek finanční prostředků, peníze si museli půjčit od jiných cestujících. Jestli bude Ján peníze od SkyEurope vymáhat, zatím neví. "Jsem rád, že jsem už doma, teď budu přemýšlet, co dál," uzavřel.