Ves Otira na západním pobřeží Jižního ostrova se rozhodli prodat její dosavadní majitelé, kteří plánují odchod do důchodu. Cena? Milion novozélandských dolarů (14,8 milionu korun)! O tuhle odlehlou vesničku v jednom z novozélandských národních parků pod vrcholky Jižních Alp projevili zájem lidé z celého světa. Majitelé se nestačí divit, nabídky se jen hrnou!

Současní majitelé Bill a Christine Hennahovi si podle agentury Reuters zapomenutou vesnici koupili v roce 1998, protože jim "jí bylo líto". V přepočtu na dnešní kurz za ní tehdy zaplatili takřka 1,2 milionu korun. Na její provoz nyní šedesátníci už nemají dost sil.588696:gallery:true:true

"Potřebujeme někoho, kdo to tu postaví znovu. Má to velký potenciál a je tu mnoho příležitostí," citovala Hennahovou Reuters. Nabídky nyní posílá realitnímu makléři, bylo jich prý tolik, že je nestíhala vyřizovat.

Vesnice má nyní asi 44 obyvatel. V dobách její největší slávy po otevření železničního tunelu v ní bydlelo na šest set dělníků s rodinami.