Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Svatba uprchlíka z Drahonic s Češkou asi neplatí. Pochybuje matrika i policie

Uprchlík z Drahonic si vzal Češku.
Uprchlík z Drahonic si vzal Češku.  (Autor: Blesk.cz/Profimedia/Jana Ulrichová)
Autor: sou - 
9. listopadu 2015
19:48

Tunisan (26) v detenčním zařízení v Drahonicích si vzal o 26 let starší Češku (52). Cizinecká policie ale upozornila Blesk na to, že sňatek uzavřený minulý čtvrtek nemusí být platný. Každý cizinec totiž musí před uzavřením manželství doložit, že je v Česku legálně. Tunisan přitom v Drahonicích čeká na vyhoštění a na místní matrice o svatbě, kterou oddala farářka, nemají žádný záznam. Nevěsta z tábora odešla po hodině, aniž by tu pár strávil společnou svatební noc.

Cizinecká policie už v minulosti musela několikrát řešit situaci, kdy cizinci oznámili uzavření sňatku před muslimem a považovali tento akt za právoplatný. Policie k nim však jako k platným nepřistupuje. „S největší pravděpodobností ani čtvrteční svatba neproběhla podle zákonných předpokladů, tudíž o platnosti sňatku lze pochybovat,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Kromě rodného listu, vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství musí mít i potvrzení o trvalém pobytu a o osobním stavu. „Na všech dokladech, které bude mít muž z Tunisu, musí mít superlegalizaci. To znamená, že musí mít další vyšší ověření, které provede ambasáda,“ uvádí matrika v Lounech. Česká republika totiž nemá s Tuniskem oboustrannou smlouvu.

Jenže tady pro šťastné novomanžely nastává problém. Cizinec musí mít i potvrzení vydané Policií ČR. „Snoubenec, který je cizincem podle ustanovení § 35 odst. 2, předloží dále matričnímu úřadu před uzavřením manželství potvrzení vydané Policií České republiky o oprávněnosti pobytu na území České republiky,“ uvádí ministerstvo vnitra na svém webu.

Tunisan je ale umístěný v detenčním zařízení, je tady tak bez povolení. Momentálně v Drahonicích čeká na vyhoštění zpět do své vlasti. Navíc ani matrika, pod kterou Drahonice spadají, o uzavření sňatku nic neví.

Pár se stýkal už v Bělé

Na návštěvu do detenčního zařízení v Drahonicích minulý týden přišla žena ve svatebních šatech a v doprovodu svatebčanů a farářky se konala svatba. „Tento pár se stýkal už v Zařízení pro zajištění cizinců Bělá–Jezová, kam žena za cizincem docházela a policii o úmyslu uzavřít v zařízení sňatek informovala už tehdy. Po otevření zařízení v Drahonicích byl muž z Bělé–Jezové přemístěn a „sňatek“ se tedy konal zde,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Po svatebním obřadu si ještě novomanželé stačili rozkrojit svůj dort. Chvíli po poledni ale pak nevěsta spolu se svatebčany a farářkou opustila detenční zařízení v Drahonicích, kde její manžel musel zůstat.