Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pohlavní nemoci, plíce i stolice. Co Češi zkoumají u uprchlíků?

Autor: kal - 
23. října 2015
17:15

Celý víkend bude Česko čekat, jestli se u uprchlíka z Drahonic potvrdí podezření na tuberkulózu. Pákistánec je nyní na plicním oddělení ústecké Masarykovy nemocnice, kde ho hlídá policie. Další dva lidé, kteří s ním byli na pokoji, jsou v izolaci. Ministerstvo vnitra při té příležitosti zveřejnilo, co všechno zkoumá u běženců, kteří skončí v tuzemských uprchlických zařízeních

„V letošním roce byly v zařízeních pro zajištění cizinců zjištěny v rámci vstupních prohlídek dva případy tuberkulózy plic, které byly řešeny standardním způsobem léčení na specializovaných lékařských pracovištích,“ uvedla mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková.

„Pro úplnost dodáváme, že u všech zajištěných cizinců je prováděno vstupní lékařské vyšetření v rozsahu podle běžných lékařských standardů. Provádí se klinické vyšetření a popis případných tělesných změn,“ dodala Nováková.

A teď to hlavní – kromě odběru krve a moči podstupují uprchlíci v Česku následující vyšetření:

  • RTG hrudníku (plíce, srdce),
  • bakteriologické vyšetření stolice, zejména na bacilární dysenterii a břišní tyfus,
  • vyšetření BWR (Bordetova-Wassermannova reakce používaná ke zjišťování pohlavních nemocí), případně jiné se stejnou výpovědní hodnotou,
  • případně dle potřeby provedení dalšího vyšetření podle požadavku lékaře.

V Drahonicích teď každopádně platí pohotovost. „Musíme se zatím chovat tak, jako by bylo onemocnění potvrzeno,“ uvedl vedoucí střediska Jan Novotný. Platí zákaz přemisťování uprchlíků mimo zařízení. Nikoho nového v Drahonicích nesmí ani přijmout.