Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pohotovost v uprchlickém táboře: Pákistánec má nejspíš tuberkulózu

Příjezd prvních zadržených imigrantů do zařízení v Drahonicích, bývalé věznici na Lounsku
Příjezd prvních zadržených imigrantů do zařízení v Drahonicích, bývalé věznici na Lounsku  (Autor: Foto Blesk - Robert Klejch)
Autor: bru/ČTK - 
23. října 2015
13:44

U uprchlíka umístěného v zařízení v Drahonicích na Lounsku se objevilo podezření na tuberkulózu. Je v nemocnici, další dva, kteří s ním byli na pokoji, jsou v izolaci. Informaci potvrdil vedoucí střediska Jan Novotný. Uprchlík z Pákistánu je na plicním oddělení ústecké Masarykovy nemocnice, kde ho hlídá policie.

Informaci potvrdil pro Blesk.cz vedoucí střediska Jan Novotný. Muž je v nemocnici. Další dva, kteří s ním byli na pokoji, jsou v izolaci.

„Včera (ve čtvrtek) jsem vydal pokyn k uzavření zařízení do doby stanovení nějakých opatření našeho zdravotnického odboru ministerstva vnitra, dneska bylo vydáno rozhodnutí, že dva klienti, kteří byli s tím dotyčným na pokoji, tak jsou izolovaní ve zvláštním pokoji, mají zvláštní režim vycházek a ostatní zařízení je otevřené,“ reagoval pro Blesk.cz Novotný.

Podezření se objevilo ve čtvrtek kolem 11:00 v souvislosti s výsledkem vyšetření rentgenu u jednoho z klientů, sdělila mluvčí ministerstva vnitra Petra Kučerová. Muž byl poté převezen do ústecké nemocnice. Lékaři podle mluvčího Krajské zdravotní Jiřího Vondry postupují stejně jako u jiných pacientů s podezřením na tuberkulózu. „Zatím není potvrzena aktivní forma této choroby, probíhají vyšetření. Postupujeme standardním způsobem jako u jakéhokoli jiného pacienta, není to nic výjimečného,“ řekl Vondra. Muže hlídá policie.

Má, nebo nemá tuberkulózu? Výsledky budou až po víkendu

V pondělí by měly být podle Kučerové dokončeny výsledky vyšetření a podezření by mělo být potvrzeno, nebo vyvráceno. Podle mluvčí ministerstva se letos v záchytných zařízeních pro cizince objevily dva případy tuberkulózy plic.

Bezpečnostní opatření

V zařízení nyní platí bezpečností opatření. „Musíme se zatím chovat tak, jako by bylo onemocnění potvrzeno,“ uvedl Novotný. Platí zákaz přemisťování uprchlíků mimo zařízení. Nikoho nového v Drahonicích nesmí ani přijmout.

Upřesnil, že aby se od nalaženého muže přenesla choroba na někoho jiného, museli by být v dlouhodobějším styku. „Nicméně kdyby se potvrdila tuberkulóza v otevřeném stádiu, tedy že je nakažlivá, tak by hygienik vydal nějaké nařízení k prohlídkám jak klientům, tak zaměstnancům,“ uvedl.

V areálu bývalé věznice je podle Novotného stále 80 uprchlíků, které převezla Správa uprchlických zařízení do Drahonic z Bělé na Mladoboslavsku 12. října.

Objekt v Drahonicích je uzavřený, má kapacitu 240 míst. Obehnán je dvěma ploty, cizinci ho nesmí volně opouštět. Do zařízení nastoupilo v říjnu 60 zaměstnanců.

Před otevřením Drahonic vznikla petice místních občanů, kteří uprchlíky v areálu věznice nechtěli. Obyvatelé přilehlého Lubence poslali teď dopis premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), v němž si stěžují na to, že z oblasti podle nich vzniká mimo jiné i kvůli uprchlickému zařízení sociálně vyloučená lokalita.

naidka ( 23. října 2015 17:42 )

Nebudou si ti chudáci stěžovat, že museli být zavření v karanténě? Aby si nemysleli, že jsou v izolaci za trest.

andorea ( 23. října 2015 14:17 )

 zase tam nějaka třída půjde stlat postele?

Zobrazit celou diskusi