Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Uprchlíci si pozuráželi své matky. V Drahonicích se jich 20 popralo

Autor: sou, ČTK - 
4. listopadu 2015
05:00

Drahonice na Lounsku za sebou mají velkou uprchlickou rvačku. V zařízení pro migranty se tu podle informací Blesk.cz popralo deset Ukrajinců se stejným počtem Pákistánců. Podle cizinecké policie se tak vyhrotily dlouhodobé spory, když si uprchlíci navzájem pozuráželi své matky.

„Jednalo se o dvě skupiny, které tam na sebe dlouhodobě ne moc dobře reagují. Různě se napadaly jak verbálně, tak lehce fyzicky už dříve. Vše vygradovalo v pondělí odpoledne,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Spor mezi deseti Pákistánci a stejným počtem Ukrajinců eskaloval venku přímo pod pohledem policie. „Speciální pořádkové jednotky tam hned celou situaci mírnily, ale během dne se ještě dvakrát zopakovala,“ upřesnila Rendlová.

Dřív byla bitka o televizi i tepláky

Uprchlíci se v Česku už dříve servali o to, na co se budou dívat v televizi nebo kdo bude mít jaké tepláky. „Policie věděla, že je mezi nimi problém. Po celou dobu se jedná o jedny a ty samé lidi. Jejich potyčky se týkaly většinou rodinných věcí,“ zmínila mluvčí cizinecké policie.

 

Od začátku roku už policisté museli zasahovat u zhruba 179 případů v detenčních zařízeních pro uprchlíky. Jen za poslední tři měsíce jich pak bylo přes 70. „V zařízeních, kde jsou umístěni pouze muži, je zvýšené riziko těchto případů,“ míní Rendlová.

Uprchlíky si přebrala vězeňská služba

Podle webu Správy uprchlických zařízení je momentálně v Drahonicích ubytováno 136 uprchlíků. Místo policistů si je od úterka už bude střežit vězeňská služba. „Vězeňská služba tam (v Drahonicích, pozn. red.) bude vykonávat strážní službu místo policie. Jsou povoláni k plnění úkolu policie a budou nasazeni na střežení objektu,“ dodala Rendlová s tím, že se s nimi v tomto detenčním zařízení počítá do února 2016.

Celkově ve všech uprchlických zařízeních po celé České republice je podle údajů Správy uprchlických zařízení už 371 uprchlíků. Největší část z nich tvoří muži. Těch je tam umístěno téměř tři sta. Žen je podstatně méně. V táborech jich mělo být 26 a dětí 47.