Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Policie pustila 50 syrských uprchlíků. Mohou do Německa

Autor: ČTK - 
3. září 2015
20:41

Policie ve čtvrtek propustila prvních 50 syrských uprchlíků. Mezi nimi byl například i vysokoškolsky vzdělaný Syřan Abdal Rzzák. Ten je už měsíc na cestě. Ze své vlasti devětadvacetiletý muž utekl před válkou, bombovými útoky a řáděním teroristů. Jeho cílem je Berlín, kam chce časem přivést i svou ženu, dvouletou dcerku Šahd a nemocnou maminku. Po vynucené zastávce, kdy jej zadržela česká policie, strávil dva týdny v uprchlickém táboře ve Vyšních Lhotách. 

Počítačový inženýr Rzzák cestuje se svým nevlastním bratrem. Skvěle mluví anglicky. S chutí popisuje svou pouť přes Maďarsko až do Česka. Slova mu ale dojdou v okamžiku, kdy se rozhovor stočí na dění v Sýrii, kde nechal rodinu. „Co na to říct,“ pokrčí jen rameny, když se otázka dotkne činnosti Islámského státu.

„Podmínky doma jsou hodně špatné. Jenom bombové útoky a zabíjení nevinných lidí. Nejde tam o nic jiného než o vraždění a moc,“ řekl rodák z Damašku. Před měsícem s nevlastním bratrem opustil domov a vydal se na cestu. Přes Maďarsko chtěl pokračovat na Berlín. Najednou se ale ocitl v České republice.

„Nasedli jsme na vlak a netušili, že jede do Česka. Sem jsme původně nechtěli,“ řekl Rzzák. Už krátce po překročení státní hranice ale skončil v rukou policie. „Řekli mi, že jsem kriminálník. Že jsem do země vstoupil nelegálně,“ doplnil.

Ve Vyšních Lhotách fungoval jako tlumočník

Pak se dostal do tábora ve Vyšních Lhotách. O tamních podmínkách moc mluvit nechtěl. „Bylo to hodně špatné,“ postěžoval si pouze. Řekl, že spousta uprchlíků nemluví anglicky a mají problém s komunikací. Snažil se jim proto pomáhat. „Fungoval jsem jako tlumočník. Překládal jsem z arabštiny do angličtiny a naopak,“ doplnil.

Cestuje jen s batohem. V něm nese pár svršků a také kobereček potřebný pro modlení. To nejdůležitější ale má v kapse. Mobilní telefon s fotografiemi své rodiny. Ukazuje hlavně malou Šahd. Když přijde řeč na manželku, nejdříve ukáže prsteníček se snubním prstenem. „Ten mám od své manželky,“ řekl na nádraží ve Frýdku-Místku.

Nyní už pokračuje ve své cestě

Tam jej ve čtvrtek odpoledne doprovodil pracovník Správy utečeneckých zařízení. Rzzák splnil všechny podmínky a spolu s nevlastním bratrem znovu získal svobodu. Okamžitě se oba vydali na další cestu. Přes Ostravu zamířili do Prahy a pak dál do Německa. Právě Německo změnilo postoj k syrským uprchlíkům a nechce je už vracet do zemí, v nichž poprvé vstoupili na území Evropské unie.

Běžence ze Sýrie, kteří již dříve požádali v Maďarsku o azyl, česká policie začala propouštět ve čtvrtek. Celkem je jich v ČR okolo 230. Dnes jich policie propustila asi 50, většinu z nich odvezla nebo doprovodila na železniční nádraží. Je na cizincích, zda se vydají do Maďarska, nebo vycestují do Německa.