Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trpí uprchlíci v táborech? Podle ombudsmanky ano, vyžaduje schůzku s Chovancem

Autor: kle, ČTK - 
19. října 2015
16:14

V táboře Bělé-Jezové byla ombudsmanka Anna Šabatová dvakrát a poté tvrdě zkritizovala podmínky, v nichž tam uprchlíci žijí – především jejich děti. Jak Blesku potvrdila, další „přepadové“ návštěvy uprchlických zařízení budou následovat. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) napsal ombudsmance k problematice dopis, ona ale požaduje osobní schůzku.

„V reakci na svá zjištění vítám jakoukoli skutečnou snahu zlepšit podmínky v zařízení pro zajištění cizinců, ale především doporučuji urychleně řešit situaci zadržených dětí,“ sdělila Šabatová v pondělí Blesku. „Pana ministra Chovance jsem proto požádala o osobní schůzku. Věřím, že najdeme shodu a dojde ke zlepšení podmínek, zejména právě u dětí,“ dodala.

Reagovala tak na dopis, který jí ministr vnitra v pátek odeslal. V něm Milan Chovanec mimo jiné píše, že „podmínky v tuzemských zajišťovacích zařízeních pro cizince byly vždy humánní“.

Ombudsmanka po své návštěvě zařízení v Bělé kritizovala zejména podmínky, v nichž v táboře žijí děti zadržených. Podle ochránkyně lidských práv jsou na tom hůře než čeští vězni. Mimo jiné jim prý schází teplé oblečení či obuv.

Rodiny s dětmi v buňkách nežijí

„Děti, stejně jako dospělé osoby, mají vždy k dispozici vhodné ošacení i obuv, která odpovídá ročnímu období,“ píše v odpovědi ministr vnitra. „Pro děti zajišťujeme adekvátní a specifické hygienické potřeby i stravu,“ píše dále s tím, že děti dostávají svačiny a jejich rodiče rovněž stravu pro kojence. Další nadstandardní občerstvení prý ministerstvo zajistí ve třídě a dětském centru. „Rodiče nemají povinnost při pravidelných sčítáních své spící děti budit, jak bylo z Vaší strany vytýkáno,“ dodává.

Podle Chovance by ministerstvo mělo v nejbližší době pro děti uprchlíků v táborech zprovoznit dětské herny. Herní prvky prý umístí i na venkovní prostranství. „Posílili jsme počty sociálních pracovníků,“ pokračuje ministr. „V zařízení Bělá-Jezová nyní působí šest pedagogů volného času a osm sociálních pracovníků.“

Prioritou tlumočníci u prohlídek

Ministr však v dopise přiznal, že je potřeba zlepšit i dostupnost tlumočnických služeb, které jsou potřeba například při lékařských prohlídkách. „Zajištění tlumočení při lékařských vyšetřeních a vstupních prohlídkách považuji za prioritní úkol! Stávající systém je funkční, děláme nicméně vše pro to, abychom našli vhodné řešení pro jeho vylepšení,“ sdělil ministr.

Podmínky v zajišťovacích zařízeních kromě ombudsmanky dlouhodobě kritizují třeba nevládní organizace. Podle agentury Reuters Česko zachází s uprchlíky drsně. Ministerstvo vnitra však výtky dlouhodobě odmítá a tvrdí, že postupuje podle pravidel a zákonů.

V Česku jsou nyní tři zajišťovací zařízení, v Bělé pod Bezdězem, Vyšních Lhotách a Drahonicích. Objekty pro cizince mají kapacitu 1392 míst, k pondělku v nich bylo 521 běženců.

K Zemanovi se nevyjádřila

S kritikou ochránkyně lidských práv nesouhlasí například prezident Miloš Zeman. „Děti uprchlíků mají běžnou lékařskou péči, mají dostatek jídla, jsou v teple, jsou oblečeny,“ uvedl Zeman koncem minulého týdne. Podle něj Šabatová „jako obvykle není příliš dobře informována“.

K prezidentovým slovům se ombudsmanka podle své mluvčí Ivy Hrazdílkové vyjadřovat nebude. „Úkolem ombudsmana ze zákona je posuzovat podmínky v českých zařízeních, kde jsou lidé omezeni na svobodě, a zjišťovat, jestli zde nedochází k zásahům do lidské důstojnosti a na ty upozorňovat,“ řekla pouze Hrazdílková.

Připomněla rovněž, že v Bělé-Jezové byla ombudsmanka i se svým týmem dvakrát v rozmezí měsíce. „Vedli jsme rozhovory s personálem i zajištěnými cizinci, důkladně si prohlédli celý areál i jednotlivé typy ubytování, seznámili se s organizací, denním režimem, materiálním vybavením atd. Vycházím tedy z osobně zjištěných skutečností,“ uzavřela. Další neohlášené kontroly ubytovacích zařízení jsou v plánu.

Podívejte se, jak se žije za ostnatými dráty:

bjutifl ( 27. října 2015 14:00 )

Ombudsman se má v první řadě starat o lidi ze své země, ne na ně srrát a navíc na jejich úkor zvýhodňovat rádoby uprchlíky - ve skutečnosti ekonomické migranty a teroristy

brunos ( 19. října 2015 20:30 )

 Funkci ombudsmana zrušit a tu odpornou bábu Šabatovou hodit nahou do kopřiv! To samé s ministrem vyžírkou Dientsbierem!

Zobrazit celou diskusi