Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Aleš drtí světovou konkurenci. Na soutěžích se ale v kostýmu mnohdy ani nenají

Autor: Andrea Ulagová - 
10. února 2019
06:35

Aleš Strmiska (26) ještě nedávno pracoval jako údržbář výrobních linek. Dnes je to český reprezentant, který se v zahraničí utkal se světovou špičkou a podařilo se mu zvítězit. Nyní se chystá hájit české barvy na soutěži v americkém Chicagu. Jeho disciplína je cosplay a Aleš si vytváří autentické a náročné kostýmy zejména z her. Málokdo tuší, že Česko má mezi sebou talenty, které nemají problém zvítěžit nad konkurencí celého světa.

Aleš žije ve Frenštátu pod Radhoštěm, vystudoval elektrotechnickou školu a pak sedm let pracoval jako údržbář výrobních linek. Celý jeho život se změnil ve chvíli, kdy mu nabídl spolupráci velký vydavatel videoher. Kvůli tomu musel Aleš práci v Česku upustit a celý rok cestoval po světě, navštívil USA, Rusko, Francii nebo Německo.

Mladý cosplayer si sám vyrábí kostýmy, zejména z videoher. Koníčku naprosto propadl poté, co ho kamarádka pozvala na největší cosplayerskou akci v Brně.

Co je to cosplay?

„Zajímavý koníček má původ v Americe v první polovině 20. století, i když nejčastěji je spojován s Japonskem, kde se utvořil do dnešní podoby,“ vysvětlil Aleš. „Cosplay představuje spojení kostýmu a divadla. Jde o co nejlepší napodobení postavy. Cosplayeři, tedy lidé, kteří se cosplayem zabývají, jsou umělci, kutilové, švadlenky i herci. Cosplay se objevuje napříč všemi žánry, od japonských seriálů a komiksů (anime a manga), přes fantasy a sci-fi, až po pohádky a videohry,“ dodal.

A kdo je podle Aleše cosplayer, tedy člověk, který si kostýmy z filmů, videoher nebo seriálů vyrábí a nosí? „Je to člověk jako každý jiný, výrazně se neliší od rekreačního hráče fotbalu, kutilů nebo třeba malířů. Investuje peníze a čas do něčeho, co ho baví, rád se v tom zdokonaluje a mnoho z nás má touhu dostat se dál a vyhrát soutěž či přednášet v zahraničí o výrobě kostýmu,“ přiblížil mladý muž i vlastní osobnost.

Někteří cosplayeři nosí kostým pouze pro zábavu, aby vzdali hold své oblíbené postavě, Aleš toužil a touží to v cosplayi daleko dotáhnout. A to se mu daří.

„Pro mnoho lidí jsem podivín“

Aleše v jeho koníčku podporuje rodina i okolí, díky cosplayi poznal svoji přítelkyni. „První dojem mnoha lidí je, že cosplayer je nějaký podivín běhající v divných oblečcích. Ale potom, co člověk přiblíží celou výrobu cosplaye a jak náročný proces to je a co lze stvořit, setkal jsem se jen s velmi kladnými názory,“ zmínil Aleš pro Blesk Zprávy. Na druhou stranu jsou podle něj lidé, kteří cosplayi nerozumí a rozumět nechtějí.

Cosplay se podle něj u nás rozmáhá, ale pomalu. „Pro spoustu lidí budou cosplayeři asi vždy trošku zvláštní asi jako hráči her, ale doufám, že se to postupem času změní,“ uvedl Aleš, který si všechny své kostýmy vyrábí sám.

Výroba jednoho kostýmu? 450 hodin práce

Aleš vyrobil zatím sedm kostýmů. Někomu se to může zdát málo, nicméně jeho nejdražší a nejpracnější kostým mu zabral 450 hodin a pouze materiál ho stál 20 tisíc korun. Cena odpracovaných hodin je ještě větší. „Cosplay rozhodně není levný koníček a kvalitní materiály jsou bohužel drahé,“ povzdechl si Aleš.

„Je mnoho způsobů, jak lze cosplay udělat, od nastudování zvolené postavy, po výrobu vzorů, zvolení správných materiálů a často jejich kombinace – 3D tisk, odlévání, šití, polystyren, termoplasty a mnoho jiného. Pak samotné zpracování materiálů, na které je potřeba spoustu kutilských nástrojů jako horkovzdušná pistole, pilky, nože, brusky, různá lepidla, tmely - je toho mnoho. Finální krok je pak barvení a lakování a samotné uchycení jednotlivých částí,“ vypočítává vášnivý kutil.

Nošení kostýmů? Někdy čiré utrpení

Alešovy kostýmy jsou velmi náročné na nošení. „Upřímně, je to chvílemi čiré utrpení, je v nich nesnesitelné vedro, dojít si na toaletu je téměř nemožné a jen v některých se mohu najíst. Sám se do kostýmu rozhodně neobleču, doba oblékání zabere hodinu. Ale i přesto to stojí za to,“ směje se Aleš. Už se mu totiž podařilo vyhrát řadu kostýmových soutěži nejen těch lokálních, ale i těch světových.

Na některých soutěžích v Česku se můžete kvalifikovat na evropský nebo světový šampionát. Podmínka je, že si kostým vyrobíte sami a také musíte vytvořit scénku, která je spojená s danou postavou. Porota pak hodnotí nejen techniku provedení, ale podobnost s originálem a ztvárnění charakteru postavy.

Aleš se dostal na evropský šampionát ve Francii, kde zvítězil. Na třetím místě se umístil v Portugalsku a také v Monaku. Za svůj největší úspěch považuje výhru zájezdu do Japonska. Nyní se chystá reprezentovat Česko na mezinárodní soutěži v Chicagu.

Cosplay stále jako podpultová zábava

Češi jsou úspěšní ve sportu a také v cosplayi. „Mnoho našich cosplayerů reprezentuje naši zemi a vyhrává, ale nikdo o nich neví. Český cosplay je na vysoké úrovni, ale bohužel sportu nemůže konkurovat. V posledních letech se ale o tento koníček začínají zajímat média a já doufám, že do budoucna se povědomí o cosplayi více rozšíří mezi širší veřejnost,“ zmínil Aleš. Svého nákladného koníčku, který zabírá veškerý jeho volný čas, se rozhodně nehodlá vzdát.

Video  „Prach utírám týden.“ Sběratel Jaroslav (31) žije v obklopení figurek  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...