Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 19°C

Krize pokračuje, školkám i školám chybí učitelé. Chystá se protest za lepší platy

Autor: Matěj Hynek - 
28. srpna 2017
14:55

Školské odbory se spojily s vysokými školami a na začátek září chystají protestní akci do Betlémské kaple v Praze. Jak ale zástupci všech zúčastněných uvedli na pondělní tiskové konferenci, nechystají se zatím do ulic. V českém školství podle nich ovšem chybí miliardy korun. Před začátkem školního roku tak chtějí upozornit politické strany i veřejnost na tristní stav financování. Pokud se situace nezlepší, hrozí prý všem od mateřských až po vysoké školy nedostatek kvalifikovaných učitelů. 

Konference se stejně jako pátečního protestu zúčastnili zástupci všech stupňů škol, školských odborů i studenstva. Všichni zdůrazňují, že ve školství chybí několik miliard korun. Vláda by podle nich s řešením problémů neměla otálet. Po volbách by podle účastníků mohlo být pozdě.

Před protestem jsou v nejlepší pozici školské odbory. Ty už dostaly příslib od vlády, že by se platy učitelů v regionálním školství od listopadu měly zvýšit o 15 procent. I tento návrh ale musí být ještě schválen. Šéf školských odborů František Dobšík uvedl, že kvůli slibu zatím učitelé stávku neplánují.

Podle předsedy Unie školských asociací ČR Jiřího Zajíčka je ale situace v regionálním školství kritická. Podle něj je třeba se podívat, jak se vyvíjely platy mimo školství a v soukromém sektoru. „Pokud nebudeme řešit situaci radikálním způsobem, tak nebudeme schopni personálně zajistit výuku,“ upozorňuje Zajíček.

Podle něj je třeba zajistit růst platů minimálně o slíbených 15 procent ročně. Zajíček by však radši viděl i rychlejší přidávání. To svými slovy potvrdil i Jaroslav Štencl, který na konferenci zastupoval základní školy. „Nechci se stydět za to, že když se mi po čtyřech letech podaří najít učitele matematiky, tak mi ale zavře dveře v okamžiku, kdy mu sdělím jeho nástupní plat,“ přidal k tomu Štencl.

Růst platů pro pedagogy požadují i vysoké školy

Stejné zvyšování platů by rády viděly i vysoké školy. „Podíl HDP k českému vysokému školství neustále klesá,“ upozorňuje předseda České konference rektorů Tomáš Zima. Dodává, že v posledních letech vysoké školy dostávají menší částky než před sedmi až osmi lety. Pokud by mělo dojít ke stejnému nárůstu i u vysokoškolských pedagogů, musel by se rozpočet vysokých škol zvýšit o 2,5 až 3 miliardy korun.

Bez zvyšování platů vysokým školám hrozí, že nebudou moci zaměstnávat odborníky s praxí v oboru, který mají vyučovat. „V roce 2013 byla mediánová mzda vysokoškolského učitele asi o 300 korun vyšší než celková mediánová mzda vysokoškolsky vzdělaných lidí, loni už byla o více než 500 korun menší,“ dodává k tomu předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer.

Jeho slova za vysokoškolské odbory potvrdil i Petr Baierl. „Já bych předně chtěl upozornit na nekonkurenceschopnost vysokých škol, které se dostávají do velkých potíží, protože soukromý i státní sektor nám umí přetáhnout vynikající odborníky,“ říká k tomu Baierl. To podle něj může mít dopad na kvalitu budoucího vzdělávání.

Doktorand bude dostávat jen 60 procent minimální mzdy

Zároveň je podle Zimy nezbytné, aby se zvýšilo množství peněz, které dostanou doktorandi. „Doktorandská stipendia jsou ve výši 7500 korun, jak víte, vláda schválila minimální mzdu 12 200 korun, to znamená, že budoucí líheň vědců bude dostávat 60 procent minimální mzdy,“ upozorňuje předseda konference rektorů.

Zástupci vysokých škol rovněž upozorňují, že Česká republika je na tom bídně i v porovnání se zeměmi z Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). „Země OECD v průměru dávají na školství 4,8 procenta HDP, zatímco v České republice jen 3,4 procenta,“ upozorňuje Fischer. Podle něj by tak bylo nutné do školství přidat asi 71 miliard pouze na to, abychom se vyrovnali průměru.

Požadavky vysokých škol nejsou přehnané ani podle zástupců studentů. „Je třeba říci, že i studenti chtějí kvalitní vysoké školství a školství vůbec,“ říká k tomu Michal Zima ze školské komory Rady vysokých škol. Doufá prý, že nebude nutné za platy učitelů protestovat pravidelně každý rok.

Na protest dorazí i zástupci vlády

„Jak už jsme řekli, akce by se měli zúčastnit zástupci od mateřských po vysoké školy, od pedagogické obce až po studenty,“ popsal František Dobšík podobu chystaného protestu. Na ten jsou zároveň pozváni i zástupci vlády.

Do Betlémské kaple by tak v pátek kromě pedagogů měl dorazit i Lubomír Zaorálek (ČSSD), který zastoupí premiéra Sobotku. Účast slíbil i ministr financí Ivan Pilný (ANO), který se zatím ke snaze učitelů stavěl skepticky. Ministra školství Stanislava Štěcha (za ČSSD) zastoupí jeho náměstek Petr Pavlík a zástup politiků by měl uzavřít Jiří Mihola (KDU-ČSL) ze školského výboru.

VIDEO: Za platy učitelů bojovala i bývalá ministryně školství Kateřina Valachová

marais ( 30. srpna 2017 10:46 )

Problémy s učiteli je zbytečný..pro základní stupeň i školku je zbytečné vysokoškolské studium, stačí střední škola a pedagog.minimum, nemyslíte. Pak můžou mít i menší plat..

Zobrazit celou diskusi