Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak na úspěšné Česko? Čistka úředníků a 50 % platu navíc učitelům, míní ekonom

Autor: simao - 
23. ledna 2017
05:01

Pavel Kysilka se stal dvakrát bankéřem roku, v letech 2011 a 2012. Má ostatně v životopisu křeslo výkonného guvernéra ČNB či generálního ředitele České spořitelny. Nyní však lobbuje za to, aby se zvedly platy učitelům. Je to dle něj nutnost. V nízkých platech učitelů vidí velký problém i proto, že je dle něj třeba dostat do škol před katedry ty nejlepší. Vyžaduje to vzdělávání v 21. století a v éře digitální revoluce, míní Kysilka.

„Nejlepší do škol.“ To je heslo, které se snaží razit bankéř Pavel Kysilka. Podle něj je vzdělání záležitostí, na které dramaticky stojí budoucnost Česka. Ruku v ruce s kvalitním vzděláním však dle něj jde to, zda se o současné a budoucí žáky budou starat kvalitní učitelé, kteří půjdou s dobou a trendy, jež přináší mj. digitální revoluce.

„Nejlepší do škol nedostaneme, když tam nebudeme mít nejlepší platy. Myslím to úplně vážně, když říkám, že učitelé musí dostat přidáno nejméně 50 procent – alespoň s nějakým výhledem, nemusí to být do zítřka. Aby se dostali vysoko nad medián vysokoškolských platů v Česku,“ míní Kysilka.

Bankéř oponoval premiérovi: Učitelé jsou to hlavní

O platech učitelů mluvil Kysilka na konferenci Digitální Česko, kterou uspořádal Institut pro politiku a společnost. „Když se chceme edukovat pro 21. století, tak prvně se musíme postarat o ty, co nás edukují – učitelstvo. Když chceme povznést učitelstvo, tak musíme prvně povznést ty, kteří vychovávají učitelstvo, tzn. pedagogické školy. Jak říkal Lenin, když chcete pohnout řetězem, musíte to uchopit za ten správný článek, jak jsme se kdysi učívali (úsměv – pozn. red.). Tohle je ale přesně ten článek, za který je to třeba uchopit. Samozřejmě ale se správným obsahem,“ poznamenal bankéř. 

Finanční zdroje pro to jsou, stačí je prý uvolnit. Kysilka na akci zmínil jako možnost mj. propuštění 75 procent vládních úředníků. A přesměrovat výdaje na ně do vzdělávání.

Bankéř Kysilka se v tomto případě dostal i do střetu s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). „Jednou jsem tohle nadhodil na konferenci, kde seděl předseda vlády. A on řekl: No dobře, ale za učiteli přijdou hned hasiči, vojáci a další profese. Já jsem říkal: Ano, to jsou náročné a potřebné profese, ale budoucnost národa spočívá jenom na jedné z profesí. A to je skutečně učitelství,“ říká Kysilka.

Vzdělávání jako bolavé místo Česka

Význam vzdělávání stále a dramaticky roste, míní bankéř. „Když se dívám na význam vzdělání v digitální epoše, tak je to číslo 1. Dramaticky se jeho váha zvyšuje. A specificky pro zemi, která je malá,“ míní Kysilka.

Proč si to myslí? Česku podle něj ubudou do budoucna jeho konkurenční výhody, které momentálně má. „Jsme jednoznačně úspěšnou ekonomikou, náš exportní průmysl a naše exportní ekonomika obstála 25 let v tom nejtvrdším testu a to je globální konkurence. S tím je však konec. Dnes je konkurenční výhodou Česka levná, kvalifikovaná pracovní síla a blízkost Německu,“ uvedl Kysilka s tím, že taková doba může poměrně rychle skončit.

„Musíme prstem ukázat do bolavého místa, což je vzdělání, respektive celoživotní proces vzdělávání. Musíme jej uchopit za správný konec,“ apeloval bývalý výkonný guvernér a dlouholetý viceguvernér ČNB.

Podle něj přitom platí závěr, ověřený i ve světě. „Nemá cenu se neustále věnovat nějakým reformám a modelům školství. Když to zlehčím, je jedno, jestli máme devítiletku, sedmiletku atd. Model není tak důležitý jako osobnost ředitelek, ředitelů a učitelek, učitelů,“ dodal Kysilka.

kerloss ( 23. ledna 2017 12:21 )

V CR se to dela naopak, vice nepracujicich uredniku a jak se rika cim vic tim lip. Platy? ty maji jiste. Kdyby je meli za odvedenou praci tak by museli vsichni urednici pracovat a to nevidim kdyz musim jit na urady. Vsude kyselé ksichty a nikdo nic nevi a vsude si vsichni prehazuji vsechny jak horky brambor a na vse maji az 90 dnu na vyrizeni ale jak obcan neco nestihne do 15 dnu hned jsou tam sankce ale obcan nemuze zadat zadne sankce max, se muze domahat soudne a to stoji prachy a vetsine lidem se do toho nechce. Je to rovina na obou stranach jen jedna rovina je vic naklonena. ja rikam, UREDNIK - BYROKRAT Ktery chce tucnou obalku jinak nic nebude a vse bude dlouho trvat.

ellyane ( 23. ledna 2017 12:06 )

Dobrý den všem, absolutně nesouhlasím s přidáním učitelů, mají volna, spočítejte si jejich denní úvazky a výsledek znalostí je k pláči.....Věty, naučte se stranu tu a tu, vypište si poznámky z toho a toho, je nejběžnější komunikace ve škole...........

bobobo ( 23. ledna 2017 10:58 )

přesně tak, tento pán to sici vidí tak jak to je,ale je to v této republice eproveditelné.Naopak,úředníků,za kterými není vidět žádná práce a výkon,tak za královské platy a doživotní trafiky jen narůstá

moiaza ( 23. ledna 2017 10:49 )

A kdo by je vyházel? Už jste někdy viděli kapra, aby si sám sobě vypustil rybník. Takých hloupostí jsem už slyšel.

bobobo ( 23. ledna 2017 10:40 )

ve státním aparátu čest úředníka? to je sci-fi.čemu např.slouží úřad práce,když vám práci nesežene?K čemu jsou neochotné přednice na sociálkách,když se tváří tak,že tam člověk raději nejde.na cigána si hubu neotevřou.Slušný člověk už má trauma z toho,že tam v 50-ti letech musí jít,když je pak vidí,tak raději pracuje někde načerno-čili sami nám tomu nahrávají

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa