Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Česko čeká další nebeská show: O víkendu vrcholí meteorický roj Perseid, kde ho sledovat?

Autor: Matěj Hynek - 
11. srpna 2017
20:30

Stejně jako každý srpen se na oblohu vrací Perseidy. Tento meteorický roj lidstvo fascinuje už tisíce let. V noci ze soboty na neděli budou nejaktivnější. Podmínky pro jejich sledování však letos nebudou ideální. Blesk.cz o nich mluvil s Milošem Tichým, který vede nejvýše položenou českou hvězdárnu na hoře Kleť v jižních Čechách. Odborník prozradil, odkud se padající hvězdy berou a poradil, co dělat, když si působivou nebeskou show chceme užít na vlastní oči.

Co to vlastně jsou Perseidy a jak vznikají?

Jde o meteorický roj, při kterém drobné úlomky vlétávají do zemské atmosféry, kde díky tření shoří. V případě Perseid jde o úlomky z komety Swift-Tuttle. Jsou také jedním ze dvou nejjasnějších meteorických rojů, tím druhým jsou prosincové Geminidy.

A kometa, ze které pocházejí, se rozpadla?

Perseidy nevznikly úplným rozpadem komety. Je to běžný jev stejně jako u jiných komet. Tím, jak se přibližuje ke slunci, se z jejího povrchu uvolňují drobné úlomky a právě ty poté vidíme hořet, když vstoupí do naší atmosféry.

Takže kometu Swift-Tuttle můžeme stále spatřit?

Ano, i když vy nebo já se jejího návratu už pravděpodobně nedožijeme. Vrací se přibližně jednou za 140 let a naposledy jsme ji mohli vidět v roce 1992, tehdy jsme ji měli šanci pozorovat i na hvězdárně Kleť. V následujících deseti letech potom byly Perseidy asi nejhezčí na pozorování.

Budou s námi Perseidy stále, nebo v budoucnosti zmizí?

Jednou určitě zmizí, kometa není nekonečným zdrojem materiálu, takže se jednou rozpadne úplně. To ale nenastane dřív než za několik set tisíc let. Stát se ale mohou i jiné věci. Kometa se například při některém z příštích oběhů může moc přiblížit Jupiteru, který by ji vychýlil z dráhy.

Kdy můžeme vidět nejvíce meteorů?

Perseidy budou v tomto roce nejaktivnější v noci ze soboty 12. srpna na neděli. Nejvyšší aktivity pak dosáhnou mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ráno. Statisticky jich může být 50 až 70 za hodinu.

Můžeme všechny pozorovat pouhým okem?

Ano, i když letos bude podívaná o něco komplikovanější. Perseidy jsou totiž nejaktivnější ve stejnou dobu, kdy bývá nejjasnější i Měsíc. Ten byl v pondělí v úplňku a v sobotu v noci tak bude stále velmi jasný.

A kde bychom měli Perseidy na obloze hledat?

Stačí se podívat jihovýchodním směrem. Nejvíce jich uvidíte asi 45 stupňů nad obzorem.

Jaké rady byste dal lidem, kteří chtějí Perseidy sledovat?

Předně je třeba vyjet z města. Z velkých měst, jako je Praha, je třeba odjet i 50 kilometrů daleko. Zároveň bych radil vyrazit z města směrem na jih. Vzhledem k tomu, že Perseidy budou v jihovýchodní části oblohy, budou mít lidé město za zády a nebude tak třeba, aby jezdili tak daleko. Je také nutné počítat s tím, že oku trvá 15 minut, než si zvykne na tmu, výlet je tak lepší naplánovat tak, abychom byli na místě, odkud chceme roj pozorovat o něco dříve.

Pokud se za Perseidami vypravíte, sledujte i předpověď počasí

Další věc, která by mohla letošní pozorování Perseid nepříznivě ovlivnit, je počasí. To podle předpovědi pozorování oblohy příliš přát nebude. Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu by mělo být maximálně jasno až polojasno, na části území ale hrozí i přeháňky a bouřky. Rtuť teploměru by navíc mohla spadnout až k 10 stupňům.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi