Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ve vesmíru nejsme sami, tuší NASA. Astronomové našli deset nových „Zemí“

Autor: nka - 
20. června 2017
19:50

Další důkazy naznačující, že lidé ve vesmíru nejsou sami, přinesla americká vesmírná agentura NASA. Astronomové objevili deset nových planet, které by mohly skýtat podmínky vhodné pro život. Napsal to britský web Telegraph.

Desítka planet se svojí velikostí podobá Zemi a krouží kolem svých hvězd ve vzdálenosti, která jim zaručuje teplotu vhodnou k existenci tekuté vody, a tudíž i života. Planety objevila sonda Kepler, která po planetách ve vzdálených slunečních soustavách pátrá už osm let.

„Jsme ve vesmíru sami? Možná nám dnes Kepler nepřímo řekl, i když ještě potřebujeme potvrzení, že pravděpodobně sami nejsme,“ řekl zástupce NASA Mario Perez.

Z informací, které Kepler ve vesmíru získá, NASA sestavuje katalog možných „sester“ Země. Těch je nyní spolu s nejnovějším objevem padesát. „Náš pečlivě sestavovaný katalog vytváří základ pro přímou odpověď na jednu z nejpodmanivějších otázek astronomie – kolik planet jako naše Země v galaxii existuje?“ řekla výzkumnice projektu Kepler Susan Thompsonová.

Jak by mohla vypadat cesta k jedné z nových „Zemí“? Podívejte se na video:

Sonda Kepler během letu vesmírem snímá okolní hvězdy a zaznamenává drobné změny v jejich jasu, které naznačují, že hvězdu právě zastínila prolétávající planeta. Astronomové pak záznamy prozkoumají a určí, jak velké vesmírné těleso je a z čeho se skládá.

Současný objev vychází ze záznamů, které Kepler nabrala během prvních čtyř let své mise. Ta začala v roce 2009, kdy sonda odstartovala z Mysu Canaveral.  

agfor ( 20. června 2017 20:55 )

Tak to je tedy novinka. Odkud asi lítaj k Zemi UFa ?

Zobrazit celou diskusi