Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na Plutu může být život, oznámili astronomové. A na měsíci Jupiteru také

Autor: Mii - 
25. května 2017
19:50

Několik míst v naší sluneční soustavě může obsahovat život. Týká se to hlavně Pluta a jeho měsíce Charona, Jupiterova měsíce Europa, Saturnova měsíce Encelada a trpasličí planetky Ceres. Myslí si to vědci z Texaské univerzity v San Antoniu a výzkumného institutu Southwest.

Podle astronomů za to může proces zvaný radiolýza. To je rozkladná chemická reakce vyvolaná ionizujícím zářením, jež by mohla mít na svědomí život po celém vesmíru. Jediné co potřebuje – zjednodušeně řešeno – je kamenné jádro a molekuly vody, což je něco, čeho má naše sluneční soustava relativně dost.

Kamenné jádro některých planet totiž vyzařuje radiaci, která molekuly vody rozbíjí a krmí tak mikrobakteriální život. Vědci proto vytvořili experiment, ve kterém zkoušeli, zda by tento proces platil pro oceány na planetách, jako je Pluto a Jupiterův měsíc Europa. Jsou totiž tvořeny minerálem chronditem, jenž radiaci vyzařuje.

Je možné, že radiolýza v těchto planetách probíhá a ony obsahují stavební prvky života. Pravděpodobnost je tak velká, že k Europě plánuje NASA v blízkých letech vyslat průzkumnou misi. Europa obsahuje rozsáhlé oceány.

Život na kraji sluneční soustavy

Organismy, které byly vytvořeny radiolýzou, jsou k nalezení i blíže než na vzdálených planetách. Podle vedoucího studie Alexise Buqueta se nacházejí v extrémních podmínkách na Zemi. Jsou to například bakterie ve tři kilometry hlubokém dole v jižní Africe nebo v hydrotermálních průduších na dnech oceánů.

„Věděli jsme, že by něco takového mělo být možné, ale poprvé jsme radiolýzu ve sluneční soustavě zkoumali systematicky. Teď máme potvrzeno, že existuje několik potenciálních míst, což je skvělé,“ dodala spoluautorka studie Daniella Wyricková.

Radioalýza by také mohla pomoci vytvořit potravu pro nové mikroorganismy. „Radiolýza v oceánu je naprosto klíčová, bez ní život nepřežije. Ale díky tomu, že mix vody a kamene v naší sluneční soustavě je, pravděpodobnost pro opravdový život někde mimo naši planetu vzrůstá,“ vysvětloval Bouquet.

Kolik odpadu obíhá kolem naší planety? NASA vytvořila animaci:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi