Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

K Zemi míří kilometrový asteroid. NASA plánuje odklony smrtících těles

Autor: Mii - 
4. dubna 2017
18:21

V polovině tohoto měsíce proletí kolem Země potenciálně nebezpečný vesmírný asteroid označení 2014 JO25, potvrdil americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). Bude se jednat o nejbližší objekt za posledních deset let.

Objekt 2014 JO25 patří mezi nejostřeji sledované asteroidy tohoto roku, protože kolem naší planety proletí v blízkosti jen čtyřikrát větší, než je vzdálenost Měsíce. Během posledních deseti let se žádný asteroid podobné velikosti – 2014 JO25 je široký v průměru kilometr – k Zemi nepřiblížil. Objekt se k planetě takto blízko vrátí až za 400 let.

Astronom Ron Baalke před objektem na Twitteru varoval již loni. Zmiňoval při tom, že asteroid se k Zemi přiblíží nebezpečně blízko. Poprvé byl objekt odborníky zpozorován v roce 2014.

2014 JO25 má šíři 640 metrů – 1,4 kilometru. Kolem Země proletí ve vzdálenosti zhruba 1,300 000 kilometrů 19. dubna. „Tento prolet je nejbližší od září 2004, kdy Zemi minul asteroid 4179,“ vysvětluje NASA ve zprávě. „Další podobná konfrontace nastane v srpnu 2027 objektem 1999 AN10.“

Vesmírná tělesa kolem Země létají pravidelně. Jen před několika dny proletěla kolem planety slavná kometa 41P/Tuttle-Giamboni-Kresák, která patří mezi tzv. Jupiterovy komety. To jsou tělesa, jež byla chycena do masivního gravitačního pole Jupiteru a nyní kolují mezi Sluncem a pátou planetou sluneční soustavy.

Odklon smrtícího asteroidu

Hrozba srážky planety s asteroidem je neutichající. NASA si to uvědomuje a plánuje proto projekt, v rámci kterého chce zkusit potenciálně smrtící asteroid odklonit. Pravděpodobně toho docílí tak, že z něj vyřízne velký kus kamene, jenž jej společně s gravitačním polem Měsíce odkloní z trasy. Veškerou práci by měl vykonat robot.

První fázi tohoto projektu chce zahájit v roce 2020. Vše by se mělo stihnout do roku 2030, kdy NASA plánuje misi na Mars. Agentura bude zvolený asteroid zkoumat zhruba rok a nad konkrétním tělesem se rozhodne až v roce 2020. Zatím používá k referenci asteroid 2008 EV5.

Technologie, které NASA pro potřeby mise vyvine, chce pak použít při cestě na Mars.

Podívejte se, jak vypadá Země z Mezinárodní vesmírné stanice:

Video Přelet nad Zemí natočený z Mezinárodní vesmírné stanice - Youtube.com
Video se připravuje ...

pekaaaros ( 5. dubna 2017 10:09 )

ty, běž si nadávat sobě před zrcadlo, bacile! A nebo nečti tolik ten bulvár o záporných lidech. Víš kolik je na světě hodných lidí, co si zaslouží žít a jejich život má smysl? Ale to bys furt nesměl číst o zlodějích, mafiánech, vrazích, prostitutkách, arogantních pravičákách, hamounech apod. Jdi trochu do přírody. A nečti furt o tom zlu na netu. Když takhle mluvíš o lidstvu, urážíš Boha.

Zmrde ( 4. dubna 2017 21:42 )

Škoda že mine.. Lidstvo ten omyl přírody, ten bacil už musí jednou chcipnout a nikdy už se neobnovit!

agfor ( 4. dubna 2017 19:57 )

Nemusíme se ničeho bát. Je to jenom špionážní satelit ufonů ze vzdálené galaxie.

Zobrazit celou diskusi