Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Pozor při pečení cukroví: Inspekce našla látku způsobující hyperaktivitu, v čem?

Chcete mít klidné Vánoce? Tak pozor, jaké kupujete kandované ovoce. (Ilustrační foto)
Chcete mít klidné Vánoce? Tak pozor, jaké kupujete kandované ovoce. (Ilustrační foto)  (Autor: shutterstock.com)
Autor: jer, ČTK - 
8. prosince 2016
18:03

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odhalili ve třech ze 14 vzorků kandovaného ovoce tři přídatné látky, které výrobci neuvedli na obale. Jednou z nich je allura červeň, uvedl ve čtvrtek v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Látka podle některých vědeckých studií může u dětí způsobovat hyperaktivitu. Dalšími neuvedenými látkami byly brilantní modř a kyselina sorbová. Všechny jsou povolené, podle zákona ale musí být uvedené na obale.

Inspekce kontrolovala speciálně kandované ovoce kvůli tomu, že je oblíbenou přísadou cukroví či vánočního pečiva. „Spotřebitelé je považují za zdravou cukrovinku a často se nabízí právě zejména dětem,“ uvedl Kopřiva. Nevyhovující vzorky našli inspektoři v řetězci Lidl, v řetězci CBA Nuget a v prodejně Vegana v Ústí nad Labem.

Allura červeň, jinak také E129, je umělé barvivo, které se vyrábí průmyslovou syntézou a patří mezi azobarviva. Podle časopisu dTest může v kombinaci s benzoáty zvyšovat hyperaktivitu u dětí, což musí být na obale výslovně uvedeno. Může také zhoršovat symptomy astmatu a průběh alergických reakcí.

Brilantní modř je také syntetické barvivo označené E133. Kyselina sorbová je konzervant a nese označení E200. Inspekce se zaměřila také na zjištění nepovolených syntetických barviv a konzervantů. Jejich přítomnost analýza neprokázala.

Vánoce se nemusí vždycky vydařit, podívejte se na vánoční průšvihy:

tgbg ( 9. prosince 2016 08:20 )

Pro Zemana dobré. Aspoň nebude chodit jak lemr.

djaba ( 9. prosince 2016 07:47 )

 Já jsem hyperpasivní ,takže i kdybych si tu kandovanou barvu chtěl koupit ,tak ani do obchodu nedojdu .

Zobrazit celou diskusi