Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šmejdi, třeste se: Kontroloři vyrazí do boje vybaveni špionážní kamerou

Autor: tmp - 
21. dubna 2016
06:10

Jako agenti 007. Tak si brzy budou připadat kontroloři České obchodní inspekce. Ta totiž momentálně testuje zbrusu nové skryté kamery, které budou inspektoři nosit na tajné kontroly. Blesk.cz to potvrdil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Podle něj se zrovna rozhoduje mezi dvěma typy kamer, které se nakoupí do všech sedmi regionálních inspektorátů. Každé středisko by mělo vyfasovat po jedné kameře. Podle nepotvrzených informací Blesk.cz jsou horkým kandidátem brýle s ukrytou kamerou.

Skryté kamery pro inspektory jsou naprostou novinkou. Rozhodnutí souvisí s novelou zákona o České obchodní inspekci, která tuto pravomoc inspektorům nově poskytla. „Jedná se skutečně o novelu z letošního roku, nebyla proto v minulosti ze zákona taková pravomoc České obchodní inspekci dána,“ řekl Blesk.cz mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Novela přímo říká že „inspektor je při provádění kontroly oprávněn pořizovat zvukové, obrazové a zvukově-obrazové záznamy bez vědomí kontrolovaných osob, pokud nelze účelu kontroly dosáhnout jinak.“ Právo fyzických osob na ochranu jejich soukromého osobního života tím podle novely není dotčeno.

Inspekce momentálně vhodné typy kamer testuje a není jasné, kdy půjdou poprvé do terénu. „Skryté kamery jsou zatím pouze testovány, a to dva typy. Inspektoři s nimi zatím nejsou obeznámeni, zatím není vybrán konkrétní typ. Česká obchodní inspekce se ještě nerozhodla, který nakoupí a bude používat,“ řekl Fröhlich.

„Podle typu a využití se následně rozhodne o pokrytí, minimálně jedním kusem, všech sedmi regionálních inspektorátů touto technikou, která bude vybrána. Následně, v případě potřeby, bude dokoupena,“ dodal Fröhlich. Podle informací Blesk.cz je jedním z typů testovaných kamer skrytá mikrokamera zabudovaná v brýlích.

Pozor na baterku a světlo, radí detektiv

Podle osloveného soukromého detektiva, který využívá skrytou monitorovací techniku pro dokumentaci, by si inspektoři měli dát pozor hlavně na baterku. „Největším úskalím od dob STB, KGB, FBI, CIA je vždycky jedno. A to, že tyto přístroje nejsou schopny dlouhodobé činnosti z důvodu baterií,“ řekl Jiří Kameník, který provozuje detektivní kancelář.

Podle něj může externí zdroj skryté kamery vydržet maximálně dvě až tři hodiny. Pakliže je baterie uložena přímo v brýlích se skrytou kamerou, vydrží zhruba hodinu. „Jde jen o krátkodobou dokumentaci,“ dodal odborník.

Detektiv navíc upozorňuje, že neexistuje univerzální typ skryté kamery, která by se dala použít do všech prostředí. „Nic univerzálního neexistuje, to záleží, kde se ten inspektor bude pohybovat. Když půjde ven, musí si vzít trochu jinou kameru než tu, kterou bude požívat například v obchodě nebo ve skladě,“ vysvětlil Kameník.

janka96473 ( 17. května 2018 17:13 )

Jó na takové kamerky natáčím zadky spolužaček https://www.spionsvet.sk/spionazna-kamera-v-mini-usb-kluci.p1636.html

Zobrazit celou diskusi