Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mrtvoly mezi králíky a neléčené záněty. Aktivistka tepe podmínky velkochovů

Autor: Tomáš Polák - 
10. dubna 2016
05:35

Králíci jsou nejčastějším chovaným zvířetem v kleci v Evropské unii. A druhým nejpočetnějším zvířetem chovaným na maso. Ve videích, která Blesk.cz poskytla mezinárodní organizace Compassion in World Farming, jsou vidět mrtvoly králíků ve velkochovech, které se povalují mezi živými králíky. Ale i živá zvířata jsou často nemocná, mají zánět v očích a infekci na kůži. Představitelka organizace Romana Šonková uvedla ve Studiu Blesk, že jde o normální podmínky.

Jen jedno procento králíků v Evropské unii i v Česku se podle informací ministerstva zemědělství nechová v klecích. Ti ostatní z průmyslových velkochovů stráví celý svůj život v takzvaných bateriových klecích.

Narodí se za dráty a tam zůstanou až do porážky o 80 dní později. Malé drátěné klece jim podle ochránců způsobují zranění tlapek a stres, v některých klecích se dokonce nemohou ani vzpřímit. „Takový chov je stále legální, momentálně totiž neexistuje žádná specifická legislativa, která upravuje chov králíků,“ vysvětlila Šonková.

Utajená návštěva za králíky

Investigativní tým z organizace Compassion in World Farming v utajení navštívil několik evropských velkochovů a natočil záběry, které poskytl redakci Blesk.cz. Na nich jsou vidět králíci se zánětem v očích, kožními onemocněními anebo mrtvoly mezi ostatními zvířaty. Podle Šonkové je to realita dnešního chovu. „Momentálně mají horší podmínky než třeba nosnice,“ dodala.

Na celý rozhovor a drastické záběry z králičích velkochovů se podívejte na videu:

Video Takhle se chovají králíci v Česku. Obsahuje nevhodné záběry pro děti. - Tomáš Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

To ale nebylo jediné zjištění organizace. „V našem průzkumu jsme zjistili, že někteří nadužívají antibiotika pro prevenci chorob a na druhou stranu zase v některých chovech ty infekční choroby, hlavně ty kožní, nebyly léčeny, protože ty v podstatě úplně nevyřazují ta zvířata z výkrmu,“ zmínila Šonková. Léčí se tak pouze takové choroby, které mohou přímo ovlivnit maso. Mezi ty ale kožní infekce nebo zánět v očích nepatří. Zvíře tak podle ochránců trpí až do své smrti.

„V rámci této kampaně bychom rádi, aby postupně byly ukončeny všechny klecové chovy hospodářských zvířat, počínaje králíky. Co se týče králíků, vyhlásili jsme celoevropskou petici za ukončení těchto chovů v klecích,“ řekla aktivistka. Petici podepsalo na 600 tisíc evropských občanů a zástupci organizace ji odevzdají v květnu evropské Radě ministrů.

bluedream ( 10. dubna 2016 11:39 )

Není nad placené aktivisty, jako je Šonková z dotovaného a ministerstvem tlačeného Spolku pro zvířata! Tahle paní a její kamarádi brání a háže klacky pod nohy ochraně psů.

maruch ( 10. dubna 2016 08:39 )

I politickě mrtvoly Klasnová a Bárta se hlásí ze záhrobí,proč sem dáváte Ty strupy zelený kolik si zaplatily za reklamu.

Zobrazit celou diskusi