Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kanibalismus a amputace bez anestezie. Velkochovy slepic v Česku čelí kritice

Autor: Tomáš Polák - 
8. dubna 2016
06:20

Bezmála půl miliardy slepic ročně je odchováno v Evropské unii. Z toho je celkem 58 procent nosnic chováno v klecích. Od roku 2012 se sice zlepšily podmínky chovů, ale podle chovatelů to nemělo téměř žádný vliv na omezování frustrace slepic. O tom, jak to v českých velkochovech vypadá, ve Studiu Blesk promluvila předsedkyně Společnosti pro zvířata Dita Michaličková. 

V České republice je podle dat ministerstva zemědělství asi 84 procent slepic chováno v takzvaných obohacených klecích. Ty mají nosnicím nově poskytovat místo 550 cm2 o 200 cm2 více prostoru, navíc by v nich nemělo chybět hnízdo, podklad s materiálem, obrušovač drápů nebo bidýlko.

„Ty slepice se tam i tak stěží otočí, nemůžou si pořádně protáhnout křídla, ta klec zůstává klecí a pro ty živé tvory to žádné zlepšení až tak nepřineslo,“ řekla Michaličková.

Velkochovatel se brání: I v kleci mají slepice místa dost

Blesk.cz oslovil také jednoho z velkochovatelů Miloše Maxu. Podle něj prostor v obohacených klecích nosnicím bohatě stačí. „Já si myslím, že to není pravda, intimní zóna, která je tam udělaná, jsou tam přepážky, říkají tomu hrabadla, je dostačující,“ řekl Maxa.

Kvůli nedostatku prostoru se podle ochránkyně zvířat mezi slepicemi objevuje nepřirozené chování, agrese a častý je i kanibalismus. „Dochází k fyzickým napadáním, slepice je v té kleci frustrována. Dochází tam k útokům na slabší jedince, ten pak nemá šanci se ubránit,“ řekla ochránkyně zvířat. „Tu potřebu hrabat, klovat, aktivně si hledat svoji potravu nebo průzkum toho, kde by slepice přirozeně žily, tak to nemají v té kleci, tak to vlastně řeší tímto,“ vysvětlila.

Na celý rozhovor a záběry z velkochovů se podívejte ve videu:

Video  Studio Blesk – Klecový chov slepic  - Tomáš Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podle Maxy ale na chování slepic nemá vliv to, zda jsou chovány venku, nebo v kleci. „K tomu dochází v minimální míře a ve stejné míře k tomu dochází, i když to mají lidi na dvorku. To zvíře to má v sobě, pokud se to v něm neutlumí, tak k tomu bude docházet,“ řekl Blesku.

Jako prevenci vzájemného klování chovatelé údajně amputují části zobáků. „Pokud se to přežene a udělá se to hodně, tak ty slepice mají v zobácích nervová zakončení, vlásečnice, a může to pro ně být bolestivé celý život,“ řekla Michaličková. Žádnou anestezii podle ní zemědělci nepoužívají. „To by byly zbytečné náklady pro to intenzivní zemědělství,“ dodala. 

Společnost pro zvířata spolupracuje s evropskou organizací Compassion in World Farming, se kterou upozorňuje na špatné podmínky chovu hospodářských zvířat. Chce docílit zákazu chovu v klecích. Jako variantu nabízí volný chov ve velkých halách na podestýlce, umožňující slepicím přirozené chování.

elektrokutilkutil ( 2. července 2016 07:49 )

A kdo nám zde popíše, jak se mají kuřata v "ANO fertu"?

djaba ( 8. dubna 2016 19:06 )

 Když se bude drůbež procházet po travnatém výběhu , bude stát jedno vejce pětadvacet korun a jedno pohodové kuře tisíc korun .O kachně a huse budeme slyšet vyprávět .

erikcom ( 8. dubna 2016 10:59 )

a chytrolini v cechach budou kritizovat halal porazky tvl

zelvik22 ( 8. dubna 2016 07:13 )

Něco by se s tím mělo dělat. Nevím k čemu je dobré vajíčko za 2 Kč, když má stejně poloviční váhu. Řetězce nesmyslně tlačí ceny dolů - změnšuje se velikost másla, pytlíků a jiných obalů, aby měl zákazník pocit, že je levno. A tak se změnšují i vajíčka, ale za jakou cenu? Že je slípka jak z koncentráku? Je mi jich líto, myslím si že dnes už by to dávno mělo být zakázané. I drobní chovatelé dokáží prodávat vejce za 2 Kč a nemusí kvůli tomu slepice týrat. Je to jen nenasytnost obchodníků i velkochovatelů.

zdenkk ( 8. dubna 2016 06:52 )

Důchodci, i ti co tam brzy budete, pamatujte si to do voleb !!! Top 09 proti navýšení pro důchodce : 200,-Kč !!! Nikdo z TOP 09 nehlasoval pro zvýšení důchodů od 1.ledna 2017 !!! Nesouhlasilo 13 : Zdeněk Bezecný, Jan Farský, Petr Gazdík,Leoš Heger, Václav Horáček, Jiří Koubek ,Marek Ženíšek,Věra Kovářová, Michal Kučera, Helena Langšádlová, František Laudát,Jaroslav Lobkowicz (Plzeň), Karel Tureček Nepřihlášeni: 4. Nina Nováková, Stanislav Polčák, Karel Schwarzenberg(usnul), František Vácha Zdrželi se: 3: Jiří Skalický, Anna Putnová, Gabriela Pecková Omluveni: 6: Markéta Adamová, Jitka Chalánková ,Daniel Korte, Miroslav Kalousek,Rom Kostřica, Herbert Pavera ____________________________________________________________________________ Všichni z TOP 09, ale hlasovali pro zvýšení platů poslanců o 7000,- Kč !!! !!! ... za TOP 09 pro BYLO VŠECH .............26 poslanců !!!

Zobrazit celou diskusi