Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak reklamovat zboží ze zahraničních e-shopů? Máme videonávod

Autor: Tomáš Polák - 
28. února 2016
07:02

Rádi byste si nakoupili přes internet levnější zboží ze zahraničí, ale bojíte se problémů? S tím je teď konec. Alespoň podle eurokomisařky Věry Jourové, která představila novou online platformu na řešení sporů s evropskými e-shopy. Stížnost na obchodníka lze podat z jakékoliv země v Evropské unii a dokonce v rodném jazyce.

„Je to jednotné místo, kam můžete posílat stížnosti, když koupíte šmejd, něco, co nefunguje, nebo něco úplně jiného. Prvně musíte oslovit toho, kdo vám to prodal, a pokud neuspějete, tak máte možnost poměrně jednoduchým způsobem online podat stížnost ve vašem jazyce,“ řekla Věra Jourová pro Blesk.cz. Stížnost bude pak dál řešit v českých podmínkách Finanční arbitr, Česká obchodní inspekce nebo Energetický regulační úřad.

Systém Online Dispute Resolution (online řešení sporů – pozn. red.) slibuje vyřešit jakýkoliv spor do 90 dnů, a to mimosoudně. Slibujeme si od toho to, že se takhle lidé domůžou nápravy, když si koupí něco ze zahraničí, protože ta síť už funguje v 19 členských zemí a do dvou měsíců bude fungovat ve všech,“ slibuje Jourová.

Institucí, které se budou celoevropsky sporům věnovat, je otevřeno 127, ale každým dnem se počet zvyšuje. Jourová sama totiž tlačí, aby byl systém funkční ve všech zemích co nejrychleji, jinak prý ztrácí smysl. Podle Jourové kvůli systému musela třeba Česká obchodní inspekce nabrat další zaměstnance a i kvůli tomu systém zatím vázne. „Myslím si, že tohle dlužíme spotřebitelům, aby měli lepší možnost se bránit, pokud si za svoje peníze koupí něco, co nefunguje, uvedla eurokomisařka.

Podívejte se na videonávod, jak s webem zacházet:

Video Nákup na webu v zahraničí - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Jourová sice přiznává, že platforma nebyla jejím nápadem, přestože má v Evropské komisi práva spotřebitelů na starosti. „Ale navázala jsem na to tím, že bych chtěla, aby byly smluvní podmínky, pokud si koupíte něco na internetu, po celé Evropě stejné,“ řekla Jourová. Podle ní by měly být totožné jak reklamační podmínky, tak možnosti odstoupení od kupní smlouvy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi