Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ukaž pas, turisto! Švédsko si kvůli uprchlíkům posvítí i na Čechy

Autor: ČTK, sou - 
4. ledna 2016
15:30

Švédsko v reakci na uprchlickou krizi začíná uplatňovat zákon, podle kterého musí všichni dopravci pod hrozbou pokuty až 50 tisíc švédských korun (téměř 150 tisíc korun) kontrolovat totožnost svých pasažérů mířících do Švédska. To se pochopitelně týká i českých turistů. Pro tuzemské dopravce to ale údajně velkou změnu nepředstavuje, nezvyk je to primárně pro seveřany.

Desetimilionové Švédsko prudce změnilo svou otevřenou politiku vůči migrantům poté, co zde loni požádalo o azyl více než 160 tisíc osob, hlavně ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. V polovině listopadu země obnovila pasové kontroly na hranici u Malmö.

Pro české provozovatele mezinárodních linek to ale vyloženě nové opatření není. Například personál autobusů Student Agency už dlouhodobě provádí ověření totožnosti a shody jména cestujícího na jízdním a cestovním dokladu.

Každý druhý autobus projde kontrolou 

„Současně ověřují, zda daný cestující má u sebe doklad, který splňuje podmínky pro překročení hranic v rámci zemí, do kterých daná linka směřuje. Jedná se samozřejmě o základní ověření v rozsahu možností palubního personálu,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí společnosti Aleš Ondrůj. 

„Kontroly švédští pohraničníci dělají namátkově například co 14 dní, takže v tom žádné změny pro nás nejsou,“ uvedl jednatel společnosti Bohemian Lines Martin Pokorný. I oni vypravují své autobusy do Švédska. „Máme je započítané i v našich jízdních řádech, protože fungují už asi čtyři roky,“ upřesnil s tím, že zhruba každý druhý spoj je kontrolován, ať už ve Švédsku, na německých hranicích nebo na německo-dánských hranicích před trajektem. 

Nezvyk je to hlavně pro seveřany 

Podle něj je to momentálně nezvyk hlavně pro seveřany. Z dánské Kodaně se totiž dosud mohli dostat do Švédska pouze na řidičský průkaz. „Teď ale musí mít občanský průkaz, proto je to podle mne tak medializováno, ale pro nás jako linkové dopravce se v tom žádná výraznější změna neděje,“ dodal Pokorný. 

Švédské státní dráhy SJ již oznámily, že od pondělí ruší veškeré železniční spoje s Dánskem, neboť společnost nebude schopná kontrolu totožnosti cestujících provádět. Další železniční přepravci omezují počet souprav a varují, že cesta mezi oběma zeměmi by se mohla výrazně prodloužit.