Češi v minulém roce snědli více masa, ovoce a mléčných výrobků a vypili více mléka, nealkoholických nápojů i minerálních vod. Naopak omezili konzumaci pečiva. Celkově snědli o 1,6 procenta jídla více. Údaje zveřejnil ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).
Češi loni více jedli a méně popíjeli. Čeho jsme spořádali 771 kilogramů?
1.771 kilo potravin na osobu
2.Mléko a mléčné výrobky na jídelníčku
3.Více ovoce, méně zeleniny
4.Maso mám jede
5.Méně alkoholu, více minerálek
O 0,4 procenta na 250 litrů za rok vzrostla spotřeba nealkoholických nápojů a minerálních vod. „I když spotřeba minerálek a nealkoholických nápojů meziročně vzrostla, stále je pod úrovní rekordního roku 2008,“ upozornil Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ. Tehdy byla spotřeba o 47 litrů vyšší než loni. Naopak klesla spotřeba alkoholu na 172,4 litrů, tedy o 0,8 litru na hlavu.
6.Méně chleba, více rýže
7.Nejíme brambory
8.Másla si dáváme více
9.České chutě v průběhu let
ČSÚ disponuje nepřerušenou řadou údajů o spotřebě od roku 1948, které ukazují na oblibu potravin v jednotlivých dekádách. V 50. letech se nejvíce jedly výrobky z mouky a brambor, pro 60. léta byla typická zelenina. V 70. a 80. letech nastala podle statistiků éra masa, živočišných tuků a vajec. Po listopadové revoluci 1989 se trh otevřel a škála potravin začala být mnohem rozmanitější.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.