Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Unesení Češi chtějí milionové odškodné. Zaplatit má Česko nebo Libanon

Autor: kle - 
21. dubna 2016
13:20

Čtyři z pěti Čechů unesených v Libanonu v kauze Alího Fajáda budou žádat odškodnění. Počkají ale, až policie uzavře vyšetřování a řekne, zda a kdo pochybil. Až desetimilionové částky by měl zaplatit ten, kdo jejich únos zavinil. V jiné variantě by mohl odškodné zaplatit Libanon, napsal ve čtvrtek Aktuálně.cz.

Za bezmála sedm měsíců v zajetí budou požadovat odškodné čtyři z pěti Čechů – advokát Jan Švarc, překladatel Adam Homsi a novináři Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň. Vojenský zpravodajec se podle Aktuálně.cz k požadavku zatím nepřidal. „Nyní jsme ve fázi, kdy čekáme, s čím přijde policie,“ řekl Švarc, který ostatní zastupuje.

Muži, kteří si po svém vysvobození stěžovali na zhoršení zdravotního stavu a ztrátu velkého množství peněz, prý budou požadovat odškodné po tom, kdo za jejich únos může. „Případ je stále ve fázi vyšetřování,“ dodal k tomu Pavel Hanták, mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Pokud by se nepodařilo detektivům viníka vypátrat, má čtveřice záložní plán: „Můžeme žádat peníze třeba po jiném státu,“ předesílá Švarc. V tomto případě by šlo o Libanon, kde se únos odehrál.

Nabízí se i třetí varianta, kterou je finanční pomoc obětem trestného činu. Podle zákona může jednotlivec získat dávku mezi 10–200 tisíci korunami. „V tomto případě by museli prokázat, že jim trestným činem vznikla újma na zdraví,“ řekl k tomu Jakub Říman z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti. 

Jaké odškodné je „přiměřené“?

Výši odškodnění, kterou by chtěl získat, prozradil překladatel Adam Homsi. „Bude v řádech milionů, možná půjde až o 10 milionů. Všichni jsme tratili,“ řekl.
Ostatní zatím nechtěli říci, o kolik budou žádat. „Kdo to nezažil, si to nedokáže představit. Únos nám způsobil psychické i finanční ztráty,“ dodal k tomu Miroslav Dobeš. Pavel Kofroň po svém návratu tvrdil, že v zajetí zhubl přibližně 40 kilogramů.

Sedmiměsíční únos znamenal nutnost řešit finanční otázky nezvěstných i pro jejich příbuzné. „Celou dobu jsem se o to starala já. Hypotéka se splácela a splácí z mých peněz. Starala jsem se o všechny naše společné dluhy, o dluhy jeho osobní i o ty, které si udělal už předtím, než zmizel,“ prohlašuje například Kristýna Homsi, manželka uneseného překladatele, s nímž se nyní rozvádí. „Dluhy platila matka, sestra i manželka. Teď dlužím jim,“ přiznal Homsi.

Připomeňte si Fajádův odlet a přílet Čechů:

barracuda.sro ( 21. dubna 2016 19:38 )

Pánové Vám tak maximálně pi.ču a šišky!!

montevideo ( 21. dubna 2016 19:26 )

Snad by měli milionové odškodné zaplatit státu za to, že jsou doma .

verka1 ( 21. dubna 2016 19:16 )

kdo je tam poslal ten jím mám zaplatit odškodné. prve pro ně letěl vládní speciál a teď jím má stát vyplatit odškodné, co to jako je!?

pavel98l ( 21. dubna 2016 18:15 )

Měli tam ty zmrrdy nechat pochcípat.

gabreta ( 21. dubna 2016 17:32 )

Že by tam jeli zadarmo, tak to ani náhodou. Lákaly je prachy a když si naběhli na vidle, tak by chtěli odškodnit. Odvézt je tam zpátky na státní náklady a ať jedou domů stopem!!

Zobrazit celou diskusi