Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Říkali mu „Měňavka“. Byl to psychotik a bil mě, popsal Čech únosce z Libanonu

Autor: Zuzana Štíchová - 
13. února 2016
05:38

Televize, karty a šachovnice – to bylo vše, co měli k dispozici během svého únosu Češi, kteří zmizeli loni v červenci v Libanonu a kteří se vrátili do vlasti začátkem února. Ve Studiu Blesk to prozradil Adam Homsi. Před únosem působil jako tlumočník Alího Fajáda, člena libanonské rozvědky zadržovaného v Česku kvůli obvinění v USA ze spolupráce s teroristy.

Byl jsem v podstatě diplomat, celou dobu jsem ten vztah nějak udržoval – mezi únosci a unesenými,“ popsal znalec arabštiny Homsi svojí pozici během posledních téměř sedmi měsíců, kdy jej společně se čtyřmi dalšími Čechy zadržovali neznámí ozbrojenci. Cestu podnikl společně s Fajádovým advokátem Janem Švarcem, dvojicí novinářů Miroslavem Dobešem a Pavlem Kofroňem a vojenským zpravodajcem Martinem Psíkem.

Protože si překladatel a tlumočník, i díky znalosti jazyka, dovolil několikrát protestovat, byl podle svých slov cílem fyzických útoků ze strany únosců. Stejně jako šestý člen jejich výpravy – taxikář a bratr Alího Fajáda Saíb Munír Taán.

Byl tam vůdce a jeho asistent. Ten vůdce byl psychotik, dokonce se přiznal, že mu říkají Měňavka. Ten jeho asistent byl naopak velmi příjemný,“ řekl Homsi o dvojici, která podle něj vše organizovala. Velitel byl prý opakovaně nevyzpytatelný a agresivní, za což se mu vzápětí prý i omlouval.

Pobyt ve studené a vlhké místnosti uneseným prý zpestřila poslední týdny také televize. „Každý den jsme počítali, kolikátý den a kolikátého je. Určitou dobu, asi dva měsíce, nám umožnili sledovat satelit, takže jsme měli možnost se dívat na média v angličtině,“ poznamenal Homsi s tím, že chvíli měli k dispozici také karty nebo šachovnici.

Jak únos z pohledu překladatele vypadal? Co jim řekli ozbrojenci na uvítanou? Kde je drželi a co dostávali k jídlu? I na tyto otázky odpověděl Adam Homsi ve Studiu Blesk:

Video Překladatel a jeden z unesených Čechů Adam Homsi popsal celý únos, šéfy ozbrojenců i podmínky zadržování. - Lukáš Červený,Petr Soukup, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

montevideo ( 13. února 2016 09:50 )

Pokud to byl soudem ustanovený tlumočník Al Fajáda, měl tlumočit Al Fajádovi v Praze a ne nějakému Švarcovi, který si tam jel pro 5 milionů.

placenta ( 13. února 2016 09:47 )

cos si tam teda dělal imbecile dobře ti tak

rumungro ( 13. února 2016 09:41 )

cz.sputniknews :"Soros vyzval západni lídry,aby se neobávali ISIS,ale Ruska."

Zobrazit celou diskusi