Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Ztracené“ miliony za Tonču a Hanču jsou prý nesmysl: „Je to kampaň,“ hřmí rozvědka

Autor: ČTK, tmp - 
28. června 2016
17:35

Civilní rozvědka důrazně odmítla informace serveru Neovlivní.cz o tom, že měl někdo zpronevěřit část výkupného zaplaceného za Tonču a Hanču v Pákistánu. Kauzu měly údajně už čtvrt roku řešit tajné služby. Podle šéfa civilní rozvědky Jiřího Šaška jde o pokus o diskreditaci.

Ředitel civilní rozvědky Jiří Šašek informace o zpronevěře popřel. „Úřad pro zahraniční styky a informace důrazně odmítá všechny informace, které dnes ve vztahu k naší zpravodajské službě publikovala česká média o případu dívek unesených v Pákistánu,“ uvedl v tiskovém prohlášení. Podle něj jde o pokračování kampaně s cílem diskreditovat rozvědku a celý bezpečnostní systém.

Záležitost jednoznačně považujeme za pokračování účelově vytvořené kampaně, která má zjevné znaky zpravodajské dezinformace s cílem zdiskreditovat vnější civilní zpravodajskou službu a celý bezpečnostní systém. Ve svých důsledcích pak tato kampaň velmi významně poškozuje bezpečnostní zájmy České republiky v mezinárodním měřítku,“ dodal Šašek.

O podezření ze zpronevěry části peněz hovořil v březnu bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák. Zdroj Neovlivní.cz z bezpečnostní komunity pak uvedl, že existují dvě verze. Podle jedné se stát rozhodl vyplatit osm milionů dolarů, k únoscům jich ale dorazilo jen šest. Podle druhé varianty mělo být původně vyplaceno šest milionů dolarů, z toho se ale čtyři miliony ztratily.

Celé vyjádření šéfa civilní rozvědky Celé vyjádření šéfa civilní rozvědky | reprofoto

Vrchní státní zástupkyně v úterý potvrdila, že podnět zastupitelství obdrželo a po vyhodnocení jej postoupí místně příslušnému zastupitelství. Stát nikdy oficiálně nepotvrdil, že výkupné zaplatil. Týdeník Respekt nejprve informoval o částce asi 145 milionů korun, prezident Miloš Zeman pak mluvil o 150 milionech. Později ale uvedl, že pouze citoval veřejně dostupné zdroje.

Dvojice Češek Hana Humpálová a Antonie Chrástecká se do vlasti vrátila loni v březnu po dvou letech v zajetí. O tom, že za ně Česko zaplatilo výkupné, se dlouho spekulovalo, i když to politici popírali.



ad-ga ( 29. června 2016 09:44 )

Kolik peněz budou ty slepice vracet?

majojo ( 28. června 2016 19:58 )

Ukažte mi blba, nota bene z rozvědky, který by tuhle teorii potvrdil. Srandisti a zloději jsou tam všichni. 

petrusaa ( 28. června 2016 18:35 )

rychlost s jakou zaplatili 6-8 milionů dolarů překvapuje,ale už to dává smysl,první na světě tunel za výkupné.ČSSD musí nasyslit 200 mio. starých dluhů a 330 mio. Altnerovi.postup stejný tunelování projektů a malá domů přes hejtmany do kasy ČSSD.Vzor MUDr.Rath. 20% všimného z projektu

mirkazam ( 28. června 2016 18:15 )

Výkupné....dobrá finta jak si ulit prachy....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa