Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Odsoudí Čecha podle práva šaría? V Súdánu natáčel o pronásledování křesťanů

V Súdánu zmizel český občan: Zatkli Petra kvůli islámu?
V Súdánu zmizel český občan: Zatkli Petra kvůli islámu?  (Autor: Interpol)
Autor: ČTK, kle - 
27. února 2016
10:02

V súdánském vězení je od začátku prosince držen český občan Petr Jašek (52). Zadržován je za to, že v této přísně islámské zemi natáčel o pronásledování křesťanů. Zřejmě již do konce března ho čeká soud. V zemi, kde jsou v zákonech zaneseny prvky islámského práva šaría, mu zřejmě hrozí přísný trest, píše v sobotu MF Dnes.

Klíčovým důkazem proti Jaškovi je videonahrávka, kterou během svého pobytu ve východoafrickém Súdánu pořídil. Na ní popálený muž popisuje, jak přišel ke svému zranění. Podle Jaška to bylo při násilnostech muslimů proti křesťanům, uvádí list.

Jenže muž z videa svou výpověď před súdánskými úřady popřel. Uvedl, že Čech jeho slova vytrhl z kontextu. Zranění si prý přivodil při nehodě.

Jašek je podle deníku navíc obviněn z nelegálního překročení státní hranice. Tomu, že přijel do Súdánu pomáhat súdánským křesťanům, nasvědčuje podle listu to, že jeho cestu hradila americká organizace Voice of Martyrs (Hlas mučedníků). Její pobočka s názvem Občanské hnutí Pomoc pronásledované církvi sídlí v Česku.

Ministerstvo o vyjednávání mlčí

Čeští diplomaté, kteří se marně snažili vyjednat Jaškovo propuštění, si nejsou jisti, jaký trest mu hrozí. Ministerstvo zahraničí případ nekomentuje z obavy, že by mohlo narušit soud v Chartúmu. „Mohu pouze uvést, že v Súdánu řešíme konzulární případ, to je vše,“ řekla mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová.

djaba ( 27. února 2016 21:07 )

Jasná diskriminace sůdánských muslimů .

rada42 ( 27. února 2016 16:36 )

A zase budeme za nějakého blba platit miliony...

tongou ( 27. února 2016 14:21 )

Proč tam do toho ***ákova jezdil? stálo mu to za to?

verka1 ( 27. února 2016 13:25 )

máš pravdu chtěli vystoupit z EU, a teď požadují peníze za uprchlíky. jen by mě zajímalo, jestli Řecko splácí svůj dluh.

verka1 ( 27. února 2016 12:25 )

peníze nedostanou uprchlíci, ale vyčůránci Řekové si je nechají pro sebe. vydělávají na nich.

Zobrazit celou diskusi