Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velké peníze kolem Fajáda: Jeho rodina zaplatila unesenému Čechovi 5 milionů

Autor: Jaroslav Šimáček - 
10. února 2016
13:00

Kauza Libanonce Alího Fajáda neutichá ani po jeho propuštění z pražské vazby a odcestování do vlasti. Zvláště kvůli tomu, že se nadále spekuluje o Fajádově výměně za pětici Čechů. Těm prý cestu do Libanonu platil právě Fajád. Jeho rodina pak zaplatila jednomu z unesených Čechů pět milionů. Advokátu Švarcovi, prý za právní služby.  

O spojitosti případu Libanonce Alího Fajáda a pětice Čechů, kteří byli v Libanonu uneseni, se ví delší dobu. Má však matné obrysy. Jasné je, že do Libanonu letěl i Fajádův advokát Jan Švarc, prý pro další informace k Fajádově případu.

Letenku do Libanonu jemu, ale i čtyřem dalším Čechům (dvěma novinářům, advokátovi a Martinu Psíkovi, který však byl agentem) hradil Fajád, jak prozradil Švarc Aktuálně.cz. „Hradil, hradil. Tedy lépe řečeno, hradil jsem to já. Dostal jsem na to peníze od pana Fajáda,“ uvedl advokát Švarc.

Kolem jeho spolupráce s Fajádem se však točí docela velké peníze. Necelých pět milionů měl totiž Švarc dostat jako odměnu od Fajádových příbuzných za právní služby, uvedl Český rozhlas. Měl na to i fakturu, při únosu však o ni prý přišel. Smlouvu měli ústní, uvedl ČRo.

Vysokou částku za právní služby advokát Švarc hájí. „Když jsme tu spočítali hodiny strávené nad případem, lidi, veškeré náklady kolem toho, tak tam by se správně mělo klientovi účtovat až kolem 40 milionů korun. Ta kancelář v podstatě rok a půl nedělala nic jiného,“ uvedl advokát.

Fajádovým případem se zabývala kancelář advokáta Vladimíra Řičici. Švarc do ní nastoupil jako právní koncipient, právní fakultu přitom začal studovat až ve svých 49 letech v roce 2009.

Advokátní zkoušky pak měl složit jen několik měsíců předtím, než se vydal do Libanonu. V zemi však byl i předtím a provázela ho a hostila Fajádova rodina.

Takhle v mininulosti hostila právníka Švarce Fajádova rodina. Takhle v mininulosti hostila právníka Švarce Fajádova rodina. | Facebook.com

Blesk.cz po Fajádově propuštění komunikoval i s advokátem Řičicou, který byl osobně přítomný tomu, když Libanonce propouštěli z vazební věznice v Praze na Pankráci.

"Jsem samozřejmě velmi spokojen a myslím, že pan Fajád si to propuštění zasloužil," řekl Blesk.cz Řičica minulý čtvrtek. Od té doby se ale odmlčel a další detaily k případu Fajád nekomentuje.

K Fajádovu bratrovi se prý únosci chovali nejhůř

To advokát Švarc coby jeden z propuštěných Čechů však nemlčí. Promluvil jak o okolnostech zadržení i propuštění pětice Čechů, kdy Čechy v Libanonu odvezli z jejich zajetí do pustiny, sundali jim kukly, přecvakali pouta a ukázali jim na vesnici, kam se mají vydat. O tom, kdo je přesně unesl, nevěděl. A po lékařských prohlídkách a výsleších v Praze se mohl těšit na svou rodinu.

Advokát Jan Švarc, jeden z navrátilců z Libanonu, se domů těšil na svou dceru. Advokát Jan Švarc, jeden z navrátilců z Libanonu, se domů těšil na svou dceru. | Reprofoto ČT

Když byl unesen, byly totiž jeho dceři pouhé tři měsíce. Češi v libanonském zajetí strávili měsíců sedm, i když stále není jasné, kdo a kde je přesně držel. Na informace jsou skoupé i české úřady, které doteď nepotvrdily výměnu Fajáda za Čechy. Ty přitom v Libanonu v době únosu vezl Saíd Fajád, bratr Alího Fajáda.

„Bude potřeba očistit jméno pana Fajáda, protože jsem přesvědčen, že on za tím nestojí, jelikož jeho bratr byl po celou dobu jako jeden z unesených s námi a chovali se k němu nejhůře ze všech. Když měl srdeční záchvat, tep 220 a byl bez sebe, tak ho ti únosci polévali vodou, takže ať mi nikdo neříká, že to zorganizovala Fajádova rodina,“ řekl Švarc České televizi. 

Naopak novinář Miroslav Dobeš, další unesený, tvrdil, že s nimi celou dobu bratr Fajáda nebyl. „Ten s námi určitou dobu byl, další dobu byl od nás odloučen,“ uvedl pro deník Právo.

Alího Fajáda zadrželi v Praze v hotelu, když se sešel s dvojicí kumpánů s údajnými kolumbijskými teroristy - vyklubali se z nich však američtí agenti. Spojené státy tvrdí, že Fajád chtěl s teroristy obchodovat, Fajádovi a dvěma dalším mužům by tak v případě vydání do USA hrozil až trest doživotí. Fajád se však vydal po propuštění Městským soudem v Praze z vazby opačným směrem. A Libanonci ho brání, prý byl jejich agentem.

vltavanka ( 21. února 2016 13:01 )

Odkdy nema zadrzeny nebo obvineny v CR pravo najmout si advokata ? Co na tom Blesku tolik vadi ? Jinak pan Svarc byl pouze zamestnancem jedné velké prazské advokatni kancelare, tak by autor clanku musel prokazat komu slo kolik z udajné castky...

povim_vam_pravdu ( 10. února 2016 21:19 )

Otec.

byvalyvoliccssd4 ( 10. února 2016 21:17 )

5 mega? Proti tomu, co se točilo právníkům a podivným firmám kolem S-karty to jsou jen drobné.

y1xcvbnm ( 10. února 2016 14:47 )

 to je asi dědeček a né otec toho malinkého dítěte, blesku nepopletl jsi to ????

stellastella ( 10. února 2016 14:44 )

O peníze jde především

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa