Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

První foto „unesených“ Čechů po návratu: Široký úsměv a tuna zavazadel

Autor: bru/ČTK, simao, tmp, všm - 
4. února 2016
19:01

Krátce po čtvrté odpolední ve čtvrtek do tuzemska dorazil vládní speciál s pěti osvobozenými Čechy. Bezprostředně po příletu mezi nimi panovala dobrá nálada, na prvních fotografích jsou vidět jejich rozesmáté tváře a zřejmá úleva. Muži odjeli z letiště zadním výjezdem. Jako první by je měla čekat zdravotní prohlídka.

Obhájce Jan Švarc, reportér Miroslav Dobeš, voják Martin Psík, překladatel Adam Homsi a reportér Pavel Kofroň jsou konečně doma. Krátce po čtvrté odpoledne ve čtvrtek přistál totiž vládní letecký speciál s pěticí Čechů unesených v Libanonu v pražských Kbelích

Atmosféra po příletu se podle fotografií z místa zdála velmi uvolněná. Muži jsou během vykládání zavazadel rozesmátí a uvolnění. Následně nasedli do přistaveného auta a odjeli z areálu zadním výjezdem. Jako první na ně bude čekat zdravotní prohlídka.

Souvislost mezi propuštěním Fajáda a "unesenými" Čechy potvrdil i ministr

Během dne také Pražský městský soud rozhodl o okamžitém propuštění Libanonce Alího Fajáda z vazby. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán nepovolil jeho vydání do USA. O Fajádovi se v médiích spekuluje, že by měl být vyměněn za pět českých občanů, kteří byli uneseni v Libanonu a na začátku týdne propuštěni.

Podle informací tisen.tv letadlo s Fajádem na palubě před šestou hodinou odpoledne opustilo runway letiště Václava Havla a v Praze. Převoz byl pod dohledem policejních specialistů. Letadlo přiletělo do Prahy z Bělehradu, pokračuje do Bejrútu a vrací se prý zpět do Bělehradu.

„Já jsem to říkal několikrát, že propuštění Fajáda a jeho přesun do Libanonu bude tečkou za celým tím příběhem a potvrzením toho, že to byl prostě výměnný obchod a že ministr Pelikán zrušil extradici do Spojených států a Městský soud zrušil vazbu na Fajáda. A ten se vrací do Libanonu. Myslím, že jiná interpretace tady už není ani možná,“ řekl pro Blesk.cz bezpečnostní expert Andor Šándor, bývalý šéf vojenské rozvědky.

Podmínkou propuštění pěti Čechů z Libanonu skutečně bylo, aby Česká republika nevydala Libanonce Alího Fajáda do Spojených států.  Potvrdil to i ministr obrany Martin Stropnický (ANO) na Ihned.cz. Je to první oficiální vyjádření představitele českého státu, které potvrzuje úvahy o výměně Čechů za Libanonce. Pak ale své prohlášení zjemnil. Mé vyjádření pro HN bylo uvedeno v širším kontextu souvislostí, které jsou pro tento případ důležité. Jedna publikovaná věta je příliš zjednodušující a nepopisuje komplexně složitou podstatu kauzy. Chci plně podpořit vyjádření ministra zahraničních věcí, že vláda s teroristy nevyjednává,“ uvedl v tiskové zprávě.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán následně svolal mimořádnou tiskovou konferenci o propuštěných Libanoncích. „Ta situace každého z těch třech lidí je poněkud odlišná. Pokud jde o ten případ, musím říct, že zákon předpokládá, že toto mé rozhodnutí v takovéto věci je rozhodnutím politickým a mezinárodně politickým a já jsem se rozhodoval na celé řadě věcí od zvážení povahy toho skutku a těch důkazů až po informace zpravodajského rázu, které nemohu specifikovat,“ odpověděl na otázku, proč se rozhodl Fajáda propustit a nevydat do USA.

Ministr prý mluvil před několika okamžiky s americkým velvyslancem a situaci mu vysvětlil. „Okolnosti situace pěti Čechů jsou podivné, asi víte, že probíhá vyšetřování a já věřím, že to vyšetřování proběhne velmi podrobně a nalezne skutečné viníky toho, co se stalo,“ řekl ministr Pelikán.  

K výroku ministra obrany se nechtěl vyjadřovat. „To je údajný výrok pana Stropnického, takže o komentáře se musíte obrátit na něj,“ řekl. „Ve chvíli, kdy jsem vydal to negativní rozhodnutí, tak to znamenalo, že pan Fajád byl propuštěn z naší vydávací vazby a jeho další osud již není naší věcí,“ uvedl Pelikán. „Staly se věci, které se stát neměly. U každého únosu je nějaké kriminální pozadí, a to je určitě i tady a ty viníci musejí být potrestáni,“ dokončil tiskovou konferenci.

K únosu se vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka: "Únos pěti Čechů v Libanonu je třeba důkladně vyšetřit," míní Sobotka. "Je důležité zjistit, proč tam pětice vůbec jela a proč právě v takovém složení," uvedl.

Konzultovalo Česko postup?

Česko podle serveru Neovlivní.cz záměr vyměnit své občany držené v Libanonu za Fajáda s Američany konzultovala. Skutečným důvodem tlaku na vydání Fajáda totiž možná nebyly údajné trestné činy, ale detailní informace o obchodu se zbraněmi ve vztahu k Ukrajině, kterými Libanonec disponuje, uvádí internetový deník. Jak tomu bylo ve skutečnosti je otázka. Americké velvyslanectví totiž tvrdě zkritizovalo český postup s tím, že jen podpoří teroristy na celém světě.

 

"Pět lidí se sem vrátí v pořádku, pokud Fajád nebude vydán do Spojených států. Je to svázané," prohlásil v rozhovoru Stropnický.

Alí Fajád je v Česku držen od dubna 2014 ve vazbě a čelí obvinění ze spolupráce s teroristy. O jeho vydání žádaly Prahu Spojené státy. V polovině loňského prosince pražský vrchní soud potvrdil, že Fajád může být vydán do USA, stejně jako další dva spoluobvinění – Faouzi Jaber a Chálid Marabí. Trojice svou vinu i vydání odmítá. Mužům v USA hrozí až doživotí.

Fajád si propuštění zaslouží, tvrdí advokát

"Jsem samozřejmě velmi spokojen a myslím, že pan Fajád si to propuštění zasloužil," řekl Blesku Fajádův advokát Vladimír Řičica.

Konečný souhlas s extradicí tří mužů musel vyslovit ministr Pelikán, kterému od poloviny prosince plynula tříměsíční lhůta pro rozhodnutí. Mluvčí soudu Markéta Puci řekla, že stejné rozhodnutí jako pro Fajáda platí i pro Marábího. O třetím muži zatím ministr nerozhodl, dodala bez bližších podrobností. Advokát Fajáda Vladimír Řičica rozhodnutí soudu také potvrdil.

Případ zmizení Čechů v Libononu v Česku vyšetřuje policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Český rozhlas - Radiožurnál ve čtvrtek bez udání zdroje uvedl, že kriminalisté tohoto útvaru prošetřují i to, zda si někdo z pětice nejel do Libanonu pro peníze. Ve hře je podle rozhlasu podezření z podvodu a korupce.

Vše o Fajádovi čtěte ZDE

 

dynicka ( 8. února 2016 09:59 )

To se mi líbí,prý je unesli,dávali jim jíst,vzali jim všechny věci,hodinky,telefony a oni přijeli s TUNOVÝMI zavazadly spět domů,kdopak jim to asi nakoupil a dokonce z výletu přiletěli zdrávi a vysmáti.To se mi opět líbí.A jak jsou kásně oblečeni a nevypadá to ,že by byli špatně živení.

majojo ( 5. února 2016 11:14 )

 Takže hošíci si užili dovolené a 28. října budou korunováni.

montevideo ( 5. února 2016 10:15 )

Dary od Fajádovy rodiny, která je celou dobu jejich dovolené hostila.

pjotri ( 5. února 2016 10:11 )

Podle mne to bylo takhle: Alí Fajád vyslal sveho ceskeho advokata (samozrejme za velky prachy) do Libanonu, aby se tam nechal "unest" jeho rodinou. Rodinka pak pozadovala vymenu. Aby to klaplo, jelo tam jeste par dalsich lidi, aby nikdo nemohl namitat, ze to bylo sehrany a nasel se i "duvod", tedy jakesi informace o komsi, kdo byl unesen v Lybii. A to je cely - Fajad je doma, nasi - kterym NIC nehrozilo - jsou vysmati doma, pravnik (mozna nejen on) si prisel na hezky prachy, vsichni meli paradni dovolenou, vsem bezel plat, proste genialni plan. A taky navod pro dalsi drbany do budoucna, jak se vsemi vydupat. Jedinej, kdo nevydelal nic, je danovej poplatnik, kterej celou party zaplatil - napr ten special.

joudajoudovy ( 5. února 2016 08:59 )

nula k nule prisla..... fajad vyplatil kauci, za kterou se pustili cesi. mala domu sla soudnictvi a vsichni jsou spokojeni, pouze amici maji smulu. jen mi neda spat informace bleskacu, ze jejich zavazadla byla tunova? co si tam hosi vezli? drogy, zbrane, znackove obleceni, darky pro rodinne prislusniky, odychovou cetbu, elektroniku, upominkove predmety?

Zobrazit celou diskusi