Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kdo je Fajád, kvůli kterému jeli Češi do Libanonu: Poradce Janukovyče a člen extremistického Hizballáhu

Autor: ljš - 
21. července 2015
12:15

Svoboda pro Alího Fajáda výměnou za život pětice unesených Čechů! To je jedna z nejpravděpodobnějších verzí případu zmizení českých občanů v Libanonu. Stopa od vězněného obchodníka se zbraněmi přitom vede na Ukrajinu i k Hizballáhu.

Podle libanonských médií je Alí Fajád, neboli Ali Taan, jak si také říká, napojený na militantní hnutí Hizballáh. To západní svět spojuje s terorismem. V oblasti, kde ke zmizení Čechů došlo, má přitom tato organizace značný vliv a její podíl na únosu tak není nepravděpodobný. Podle odborníků by totiž samotná Fajádova rodina podobnou akci organizovala jen těžko.

Fajád, o kterém místní novináři hovoří jako o politickém stratégovi se západním vzděláním, ale vlastní také ukrajinský pas. Za vlády exprezidenta Janukovyče totiž pracoval jako poradce ministra obrany a dostal se k teplému místečku ve státním podniku Ukrspecexport, který obchoduje se zbraněmi.

Brzy s ním navázali kontakt dva muži z Pobřeží slonoviny, Faouzi Jaber a Chálid Marabí. Fajád netušil, že obchod, do kterého ho zatáhli, je léčka a že z kolumbijských teroristů, kterým měl dle dohody dodat zbraně, se vyklubou agenti FBI. Ti s trojicí naoko vyjednávali o převozu kokainu do USA a o nákupu zbraní na útoky proti americkým jednotkám v Kolumbii. Schůzky se konaly v Ghaně, později i ve Varšavě a nakonec v pražském hotelu, kde trojici loni v dubnu zadržela policie.

Od té doby jsou muži v české vazbě a hrozí jim vydání do Spojených států. Tam by za podporu terorismu mohli očekávat až doživotní trest. USA ale také podle českých soudů nedaly dostatečné záruky k tomu, že trojici nebudou mučit. O tom, zda Fajád disponuje cennými informacemi, jejichž prozrazení by si Hizballáh ani další vlivné skupiny rozhodně nepřáli, lze zatím jen spekulovat.

salto ( 21. července 2015 15:25 )

Tato slova vytesat do kamene

tgbg ( 21. července 2015 15:02 )

Je srandovní jak se ještě dneska najdou blbci kteří v Cesku dělí politiky na oranžový, modrý atd. Nebýt v dnešní době USA tak už je Evropa dávno v p.r-d,e'l_i!

abaron ( 21. července 2015 14:26 )

kto vysoko rúbe nízko padá . janukovič padol na zadok ale nie jeho kamaráti .

xindlceskej ( 21. července 2015 14:02 )

 Je srandovní jak se ještě dneska najdou blbci kteří v xindlCesku dělí politiky na oranžový, modrý atd a nebýt v dnešní době Ruska tak už je Evropa dávno v p.r-d,e'l_i!

tgbg ( 21. července 2015 12:40 )

Samozřejmě jak vidno za tím vším stojí rusáci!!!!

Zobrazit celou diskusi