Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co čeká na propuštěné Čechy po návratu? Zdravotní prohlídky i metoda debriefingu

Autor: val - 
2. února 2016
18:37

Pětice Čechů propuštěných nedávno v Libanonu zamíří co nevidět domů. Co je po návratu čeká? Podle odborníka na bezpečnostní problematiku Karla Randáka, bývalého šéfa civilní rozvědky, bude na prvním místě jejich zdraví. Po lékařských prohlídkách budou sdělovat své zážitky.

Muži byli po půl roce v zajetí propuštěni v pondělí večer. Ve středu pro ně má do Bejrútu vyrazit vládní speciál, který je přiveze zpátky do České republiky. Na palubě údajně budou zdravotníci i policisté. 

„Záleží na tom, v jakém stavu jsou ti lidé. Já jsem slyšel, že někteří z nich mají nějaké zdravotní problémy, asi dva. To je to podstatné, nejdřív zdraví a poté ten takzvaný debriefing – to znamená, že budou dotazováni na podrobnosti zadržování a tak dále,“ předpověděl pro Blesk.cz Randák.

Pětice Čechů, kteří zmizeli v libanonském údolí Bikáa Pětice Čechů, kteří zmizeli v libanonském údolí Bikáa | Policie ČR

Na druhou stranu jestli je to skutečně po dohodě, jestli je to nějaká výměna, tak tohle ani nebude příliš zapotřebí. Ale slyšel jsem o tom, že má snad probíhat dokonce i nějaké vyšetřování, i když to se mi zdá dost přitažené za vlasy. Uvidí se. Ale nejdřív zdraví, přeprava lidí do republiky, setkání s rodinami a potom teprve nějaké zpětné dotazování, jak to celé probíhalo,“ dodal.

Zmíněný debriefing obecně znamená sdělení informací v souvislosti s nějakou zásadní událostí. „Samozřejmě že existují jakési baterie otázek, ale tady je to spíš na lidech, co si budou pamatovat, na porovnání jednotlivých jejich výpovědí a tak dál,“ uvedl Randák. „S těmi lidmi si sednete, nejlépe s každým jednotlivě, a teprve když se ve výpovědích objeví nějaké nesrovnalosti, si s nimi můžete sednout, aby se to zkoordinovalo, a zjišťuje se, co a jak.“

2536342:full:true:true

Zvládnutí návratu do běžného života je podle něj ryze individuální. „Na někom se to podepíše méně, na někom dost – to si myslím, že je zrovna případ děvčat v Pákistánu (případ Antonie Chrástecké a Hany Humpálové – pozn. red.), ale ty byly také zadržované výrazně déle. Záleží také na tom, proč tam dotyčný jel, s jakým očekáváním, jestli tam byl pracovně, nebo se tam vydal jako dobrodruh, to je rozdílné. Očekává se, že když jste profík, tak se s tím vyrovnáváte snáz než běžný turista,“ uzavřel.

Mezitím se v úterý objevily další podrobnosti kolem propuštění Čechů. ČTK citovala libanonské listy L´Orient-Le Jour a The Daily Star, podle nichž se dostali na svobodu v údolí Bikáa na východě země. Předání se prý uskutečnilo ve vesnici Majdún, která je vzdálena asi 95 kilometrů západně od Bejrútu. Čechy si převzali zástupci Všeobecného bezpečnostního výboru, což je libanonský bezpečnostní orgán zabývající se cizími státními příslušníky.

Podle jiných informací by měl co nevidět opustit pankráckou věznici Libanonec Alí Fajád, který je v české vazbě od dubna 2014 kvůli podezření ze spolupráce s teroristy. Právě jeho propuštěním bylo podle českých i libanonských médií podmíněno vydání pětice Čechů.

Více o tématu únosu v Libanonu čtěte zde

mourovata.kocka ( 2. února 2016 21:46 )

Podívej se na různé neziskovky a teprve se ti obrátí žaludek. A teď budu spekulovat, pokud je možnost, že je tam vyslal stát (jeden je příslušník VZ), tak je jen v pořádku, že se stát i postará o jejich návrat.

mourovata.kocka ( 2. února 2016 21:39 )

Co a proč tam dělali se zřejmě nedozvíš ani ty, ani já a ani dalších 99,99% lidí tohoto státu. A už jen proto, že nikdo nevíme, co tam dělali či nedělali, jim rozhodně nebudu vulgárně nadávat.

citruss ( 2. února 2016 21:34 )

souhlas s villi a oxygen.cesta airbusem bude stát necelé 4mega!!a to nepočítám ten cirkus co poletí s nima.Zdravotníci na palubě,prý také ozbrojené složky atd.a co takhle sexy masérky ať z nich jsou kompletní celebrity!! a to vše z našich peněz vy sprostá politická lůzo!!!!kdybyste ty peníze dali spíš opuštěným dětem.Je mi z vás opravdu na blití a to už je co říct!!!

villi ( 2. února 2016 20:02 )

JENOM AŤ TAM TY SMRDUTÉ PRASATA ZŮSTANOU !!! AŽ PŘIJEDOU,UDĚLAJÍ Z NICH CELEBRITY A HRDINY!!! CHCI Z TĚCH SMRDUTÝCH HLAV NA VLASTNÍ UŠI SLYŠET,CO TAM DĚLALI A PROČ!!!

Zobrazit celou diskusi