Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kauza „Fajád“: Chyba českých agentů, podraz na spojence, nebo něco jiného?

  • Autor: ČTK,kle - 
    4. 2. 2016
    20:09

    Hra tajných služeb, kdy se české rozvědky nedomluvily mezi sebou a ohrozily životy českých občanů i vztahy s USA? Nebo něco zcela jiného? Kolem pětice loni unesených a ve čtvrtek propuštěných Čechů a jejich role v případě Alího Fajáda panuje kvůli utajené práci zpravodajských služeb řada nejasností. Pojďme se podívat, co o případu veřejnost oficiálně ví.

  • 1.Kdo jsou unesení Češi?

    Pětice mužů zmizela v nebezpečném údolí Bikáa v Libanonu 18. července 2015. Libanonská policie tehdy nedaleko syrských hranic nalezla jejich opuštěný vůz, ve kterém zůstaly jejich věci. 

     

    Zmizelí Češi vyrazili do Libanonu údajně točit film o Fajádově rodině. Šlo však o velmi nesourodou skupinu, složenou z obhájce Libanonce Alího Fajáda Jana Švarce (55), který již v Libanonu v minulosti byl a setkal se tam přímo s Fajádovou rodinou.

     

    Druhým mužem, spojeným s Fajádem, byl Adam Homsi (36) – tlumočník a překladatel. I on má již s cestou do Libanonu zkušenosti, v zemi byl totiž společně se Švarcem.

     

    Mužem se zkušenostmi z rozvědky byl pak Martin Psík (32), armádní expert, který se v minulosti účastnil mise v Afghánistánu. Skupinu doplňovali novináři z jindřichohradecké regionální televize Miroslav Dobeš (47) a Pavel Kofroň (45).

    Zleva doprava: právník Fajáda Jan Švarc (55), tlumočník Adam Homsi (36), voják Martin Psík (32), novinář Pavel Kofroň (45), novinář Miroslav Dobeš (47). Zleva doprava: právník Fajáda Jan Švarc (55), tlumočník Adam Homsi (36), voják Martin Psík (32), novinář Pavel Kofroň (45), novinář Miroslav Dobeš (47). | archiv Blesku, L. Křivan, Z. Pecák, D. Malík, M. Sekanina

  • 2.Proč došlo k únosu?

    Téměř okamžitě po zmizení českých občanů v Libanonu se objevily informace, že případ souvisí se zadržením trojice údajných spolupracovníků teroristů. Ti byli v dubnu 2014 zadrženi v Praze a čekali na vydání do USA.

     

    Šlo o Alího Fajáda, Libanonce s ukrajinským pasem, podle všeho agenta Hizballáhu. Zadrženi byli spolu s ním také Faouzi Jaber z Pobřeží slonoviny a Chálid Marabí, státní příslušník Pobřeží slonoviny a Libanonu. Čechy v údolí Bikáa vezl v autě Saíb Munír Taán, bratr v Česku vězněného Fajáda. Také on zmizel.

     

    Fajád vlastní mj. ukrajinský pas a za vlády exprezidenta Janukovyče pracoval jako poradce ministra obrany a dostal se k místu ve státním podniku Ukrspecexport, který obchoduje se zbraněmi. Past na Fajáda sklapla, když domlouval obchod s kokainem a se zbraněmi s kolumbijskými teroristy. Z Kolumbijců se totiž vyklubali agenti FBI. Schůzky se konaly v Ghaně, později i ve Varšavě a nakonec v pražském hotelu, kde trojici loni v dubnu zadržela policie.

     

    Možnost, že by šlo o únos motivovaný výkupným, tamní média postupně vyloučila a přiklonila se k verzi, že zmizení je spojeno právě s bratrem taxikáře Alím Fajádem, který byl zadržen v Česku.

    Přísná bezpečnostní opatření během převozu Alího Fajáda k pražskému soudu Přísná bezpečnostní opatření během převozu Alího Fajáda k pražskému soudu | Archiv Blesku

  • 3.Kdo se přiznal k únosu?

    Veřejně a oficiálně nikdo. Přestože je celý případ zahalen do mnoha nejasností, shodují se média, že pětice Čechů upadla do léčky připravené libanonskou tajnou službou.

     

    Do Libanonu se česká pětice vydala údajně proto, že tam měla získat informace o jiném Čechovi uneseném o několik měsíců dřív v Libyi. Zatímco česká civilní rozvědka považovala tuto akci za past, Vojenské zpravodajství důstojníka Martina Psíka do Libanonu poslalo.


    Obě rozvědky spolu údajně nedostatečně spolupracovaly, co se týká výměny informací. Šéf civilní rozvědky Jiří Šašek se ovšem od informací o roli českých tajných služeb "důrazně distancoval" a informace označil za lživé s cílem poškodit dobré jméno české civilní rozvědné služby.

    Z tohoto vozu Češi zmizeli. Z tohoto vozu Češi zmizeli. | dailystar.com

  • 4.Co se dělo v Libanonu?

    Podle libanonského deníku An-Nahár pětice Čechů propuštěná po půlročním pohřešování v Libanonu nebyla unesena. Češi prý pobývali v Libanonu jako hosté na utajovaném místě a libanonské bezpečnostní zdroje o nich věděly.

     

    Cílem tohoto teatrálního spiknutí bylo vytvořit tlak na české úřady a přinutit je tím k propuštění Alího Fajáda zadrženého v ČR v rámci zatýkání, jehož cílem byli členové Hizballáhu působící v Evropě.

    Bikáa je jedno z nejnebezpečnějších míst v Libanonu. Bikáa je jedno z nejnebezpečnějších míst v Libanonu. | archiv nedělního Blesku

  • 5.Výměna rukojmích a facka USA?

    V den, kdy se pětice unesených Čechů vrátila do České republiky, byl Fajád z vazební věznice propuštěn. Dva ze tří zadržovaných mužů, kteří měli být vydáni do USA, tak vydáni nebyli. „Dnes jsem rozhodl, že nevyhovíme žádosti Spojených států o vydání pana Fajáda a pana Marabího. Zákon předpokládá, že toto mé rozhodnutí v takovéto věci je rozhodnutím politickým a mezinárodněpolitickým,“ řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). O vydání třetího ze zadržovaných do USA bude ještě ČR jednat.

     

    Ministr podle svých slov před propuštěním Fajáda hovořil s americkým velvyslancem. Velvyslanectví Spojených států krátce poté velmi ostře kritizovalo rozhodnutí české vlády. Pro takový verdikt podle americké strany neexistuje žádné ospravedlnění. Fajád a Marabí čelí v USA obžalobě z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády či z pokusu použít protiletadlovou střelu, uvedlo velvyslanectví USA.

    Propuštěné Čechy jako první čeká zdravotní prohlídka. Propuštěné Čechy jako první čeká zdravotní prohlídka. | Blesk.cz - Zbyněk Pecák/Ladislav Křivan

Dzouhele ( 5. února 2016 18:36 )

Zaorálek prý vše tušil a nesměl mluvit. To se těším na vysvětlení.

montevideo ( 5. února 2016 18:36 )

Pro Fajáda ano. jenom si tam měli nechat i těch 5 troubů.

montevideo ( 5. února 2016 17:51 )

Že by pan ministr Pelikán také konvertoval k islámu ?

rumungro ( 5. února 2016 17:47 )

Kdo neskáče s amíky,není Čech.Že,Fialo,ODS a TOPko!Chtělo by to aspoň trochu vlastenectví a hrdosti na svou vlast! Zglobalizovaní vyčůraní podnikatelé.

rumungro ( 5. února 2016 17:34 )

Ten už má i řešení.Demise celé vlády.Pravý to vlastenec!

Zobrazit celou diskusi