Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

25 nejhůř placených profesí v Česku: Jak se zvedly platy nejvíc podceňovaným zaměstnancům

Autor: Radka Růžičková - 
30. ledna 2016
05:01

Stěžujete si na malý plat? Pokud máte vzdělání a praxi, máte šanci na jeho zlepšení. Ale existují profese, které jsou dlouhodobě špatně placené. Těm pomůže jen stát!

Myslíte si, že je to nesmysl? Kdepak! Stát v Česku totiž reguluje výši minimální mzdy. A když se zvyšuje tohle minimum, tak tlačí nahoru i další nízké platy. „Minimální mzda se zvyšuje spolu s tím, jak se zvyšuje průměrná mzda v celé republice. Je to pojistka, aby i ti nejhůře placení drželi krok se zbytkem pracovního trhu,“ říká specialistka na trh práce Hana Kostovičová z portálu Práce.cz.

Dříči s nejnižšími platy se díky růstu minimální mzdy letos těší z pár stovek navíc. Potvrzují to údaje ze srovnávače Platy.cz. Ten exkluzivně pro Blesk porovnal příjmy nejhůř placených profesí v roce 2014 a lednu 2016.

A výsledek? „U čtyř nejbídněji ohodnocených profesí se během posledního roku nic zásadního nezměnilo. Přilepšily si jen o několik stovek. Úplně nejméně dostali přidáno vrátní a školníci,“ vysvětluje Hana Kostovičová. Některá povolání jako poštovní doručovatel, cukrář či pekař si ale polepšila o více než tisícovku.

Špatně placené práce je dost

Hledáte práci a nemůžete stále nic najít? Pokud byste se spokojili s tou nejhůře placenou, budete mít velkou šanci. „Některé z těch nejhůře placených profesí (kuchař, uklízečka) zároveň patří mezi zdaleka nejčastěji obsazované,“ říká Hana Kostovičová z portálu Prace. cz. Kde je nízký plat, tam bývá i fluktuace.

Největší chudáci jsou vrátní a uklízečky

Nejnižší částky vidí na výplatních páskách nejméně kvalifikované a pomocné profese: vrátní a uklízečky. „Na tyto profese nepotřebujete speciální kvalifikaci,“ vysvětluje důvod nízkého výdělku specialistka trhu práce Hana Kostovičová.

Na patě platového žebříčku jsou pak i pracovníci z textilního průmyslu jako střihačky, šičky a krejčí. A mezi nejhůře placenými pozicemi jsou i pomocní kuchaři, kteří potřebují nejen výuční list, ale i zkušenosti. „Zrovna kuchaři na trhu práce extrémně scházejí. Co víc, jsou to všechno profese, které si nepřilepší ani dýškem jako například číšníci či servírky nebo obsluha čerpací stanice,“ dodává.

Platy, které jsou uvedené v tabulce, pochází ze srovnávače Platy.cz. Jde o reálné platy konkrétních lidí, kteří se anonymně svěřili se svým výdělkem. Platy, které jsou uvedené v tabulce, pochází ze srovnávače Platy.cz. Jde o reálné platy konkrétních lidí, kteří se anonymně svěřili se svým výdělkem. | archiv Blesku

 

 

bsepedro ( 2. února 2016 20:56 )

V tom máš pravdu, mám pár známých, kteří pracují z nouze u velkých nadnárodních agentur a na příkaz nadřízených dělají až 25 směn /12ti hodinových/ a to včetně lidí těžce nemocných /např. kardiaků/, kteří potřebují doklepat 2, 3 roky do důchodu.

zeeland ( 30. ledna 2016 21:34 )

Ještě zapomínáš dodat, že s nimi je povětšinou jednáno jako s kusem dobytku, co musí držet hubu a krok. A aby se strážný na dostal na těch uváděných 12900 musí si měsíčně odkroutit 240 hodin.

bsepedro ( 30. ledna 2016 20:57 )

Paní redaktorka má poněkud zkreslené informace, týkající se některých nejméně placených profesí, např. "vrátný" a jejich kvalifikace. Vrátní jako takoví už jsou málokde, vrátnice většinou obsluhují příslušníci bezpečnostních agentur, kteří ze zákona musí absolvovat kvalifikační zkoušku ke získání certifikátu "Strážný", kde je třeba ve srovnání např. s uklízečkou nebo kuchařkou prokázat široké spektrum znalostí, včetně základů práva, kterou si musí každých pět let obnovit. A pro ty, kdo si myslí, že "vrátný" jen sedí na ***i a nic nedělá a za takovou činnost je zaplacen dostatečně mám doporučení: Zkuste si na takovou pozici nastoupit třeba brigádně na pár směn, abyste poznali, co to obnáší. V řadě podniků takový člověk vykonává tolik činností, že se po většinu směny nezastaví, často za svůj bídný plat vykonává činnosti za zaměstnance podniku, včetně úklidu prostranství, nakládky a vykládky zboží do a z aut, kromě toho zodpovídá za ostrahu majetku podniku, často vede náročnou agendu i na PC, kontroluje faktury, dodací listy, atd. a správnost expedovaného zboží. A v nočních hodinách často většinu 12ti hodinové směny stráví na obchůzkách po areálu za jakéhokoliv počasí, kde je elektronicky kontrolován, zda obchůzky skutečně vykonává.

..krakonos500 ( 30. ledna 2016 14:41 )

Každé zboží má svého kupce

toriaya ( 30. ledna 2016 14:29 )

Všichni uvedení mají mzdu, nikoli plat! Kdyby měli plat, asi by si výskali

Zobrazit celou diskusi