Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Marksová nabízí stamiliony za rovnoprávnost žen. Už dřív ale neuspěla

Na rovnoprávnost už Marksová peníze uvolnila. Zájem ale nebyl velký.
Na rovnoprávnost už Marksová peníze uvolnila. Zájem ale nebyl velký.  (Autor: ČTK)
Autor: tmp - 
11. března 2016
06:30

Podaří se ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové (ČSSD) zlepšit postavení žen v Česku? Od čtvrtka se mohou zájemci hlásit o dotace Evropského sociálního fondu, které uvolňuje rezort práce a sociálních věcí na projekty podporující rovnoprávnost. Celkem 400 milionů korun si rozdělí neziskové organizace, kraje, obce, poradenské instituce, ale i podnikatelé nebo obchodní korporace. Podobný model ovšem už dříve příliš „netáhl“.

„Statistiky to dokazují jasně – ženy jsou na trhu práce oproti mužům ještě stále znevýhodněny, a to nejen pokud jde o jejich uplatnění. V Česku navíc v porovnání s ostatními zeměmi EU vychází jeden z největších rozdílů v platech,“ uvedla ministryně Michaela Marksová. Podle statistik čeští muži vydělávají v průměru o 6500 korun měsíčně více než ženy.

Proto se její rezort rozhodl uvolnit stovky milionů, které mají snížit nerovnosti mezi muži a ženami. Podle informací z výzvy činí minimální výše uznatelných nákladů jeden milion korun. Žadatelé si mohou naopak nechat uznat náklady ve výši až šesti milionů.

Na podobný účel ministerstvo již v minulosti uvolnilo miliony, ovšem nebyl o to zas takový zájem. Například výzva s názvem Budování kapacit nestátních neziskových organizací v oblasti sociálního začleňování, rovnosti žen a mužů a rovných příležitostí přijala pouze 33 žádostí.

„Nyní probíhá proces hodnocení těchto žádostí, který může trvat až 7 měsíců. Po jeho ukončení budou úspěšní žadatelé zveřejněni na webových stránkách,“ uvedl šéf ministerského tiskového oddělení Petr Sulek. Přitom o lednovou výzvu zaměřenou na tzv. dětské skupiny byl zájem velký. Během dvou měsíců se přihlásilo 365 zájemců.

Současná výzva bude přijímat žádosti až do 2. května. Prostředky chce ministerstvo uvolnit na projekty profesního poradenství, koučink, mentoring, odborné vzdělávání nebo na výuku cizích jazyků. Podmínkou je, aby tyto projekty byly určeny ženám nebo rodičům, kteří to potřebují. Jako příklad ministerstvo uvedlo třeba ženy starší 55 let, nebo rodiče vracející se z rodičovské dovolené.

teodor800 ( 11. října 2016 14:03 )

Zasraná, škaredá, surová mužatka. Nanic strana ji na 4 roky vynésla do vlády a neví se zmestit do kuže, zato z funkce odejde jak miliardářka. Svine.

bre-burda ( 11. března 2016 09:44 )

To, že muž a žena mohou být ve stejném postavení či ve stejné funkci ještě neznamená, že ji vykonávají stejně kvalitně a spolehlivě. Když je potřeba maximálního pracovního nasazení, tak muž je odvede vždy. Žena jenom nemá-li nemocné děti či nedostala-li měsíčky. Ale dožadovat se stejného platu jí trapné není.

barracuda.sro ( 11. března 2016 06:52 )

Marksová Ty už raději mlč,naposledy jsi se předvedla se snížením trestné odpovědnosti(byla jsi proti snížení)Doufám,že takový K.R:Á.V.Y už do politiky nezvolí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa