Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ženy z Evropské investiční banky chtějí rovné šance. Top manažerek je jen pětina

Autor: tmp - 
8. března 2016
20:25

„Chceme větší respekt a rovnoprávnost.“ Volají po tom ženy z Evropské investiční banky, jak se ukázalo na „tabuli přání“, kterou instituce umístila v rámci Mezinárodního dne žen ve svém sídle v Lucemburku hned vedle jídelny. Na místě to zjistil redaktor Blesk.cz.

„Investujte do žen, návratnost bude exponenciální,“ píše jedna z žen na růžovém lístku, který nalepila na tabuli přání. Tam mohly celý den v rámci Mezinárodního dne žen zaměstnankyně Evropské investiční banky nalepit to, co by chtěly. Právě rovné příležitosti byly jedním z nejčastějších vzkazů.

Jedna z pracovnic například vyjádřila přání, aby měla Evropská investiční banka konečně první ženskou prezidentku. Další by pak chtěla lepší podmínky pro skloubení pracovního a rodinného života. „Přeji si, aby si ženy v bance uvědomily svoji sílu a využily ji pro konání dobra,“ napsala další z žen na žlutý papírek.

Nerovné pracovní příležitosti trápily i další z pracovnic. „Doufám, že moje dcera nebude muset řešit tuhle nerovnost,“ napsala na lísteček.

Budoucnost Británie a konec násilí na ženách

Ale přání se neomezila jen na rovnoprávnost. Některá se zabývala i tím, zda by měla Velká Británie zůstat v Evropské unii, a například jedna žena by chtěla ukončit násilí na ženách.

V Evropské investiční bance působí v nejužším vedení banky pouze 20 procent žen. Poměr žen se postupně zvyšuje a u těch nejnižších pozic je až 89 procent žen oproti 11 procentům mužů. Pracovnice banky to ukázaly na informačním letáčku, který v rámci MDŽ distribuovaly.

Evropská investiční banka poskytuje půjčky na stovky projektů ve více než 160 zemích světa. Jen loni půjčila rekordních 84,5 miliardy eur (zhruba 2,3 bilionu korun), z čehož šlo 69,7 miliardy do Evropské unie. V České republice banka půjčila například na výstavbu Pražského okruhu nebo některých silnic v Ostravě na jižní Moravě. Minulý měsíc navíc otevřela novou pobočku v Praze kvůli zvýšení povědomí o půjčkách na rizikovější projekty.



bb88 ( 9. března 2016 13:25 )

Já jen k těm přivandrovalcům s tím hadem.Že mají všichni krátké rukávy u košil i když jinde píšou, že tam prší, byla tam bouřka a je sychravo a zima.Tak odkud jste toho hada vztáhli. Ještš že nepíšete, že v Řecku,nebo Makedonii žíjí kobry.

Zobrazit celou diskusi