Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pracujete v Německu či Rakousku a děti máte v Česku? Čekejte snížení přídavků

Autor: ČTK, mts - 
22. února 2016
17:05

2602172:gallery:true:true:trueNěmecká vláda zváží snížení přídavků na děti cizinců, kteří sice v Německu pracují, jejich rodina však žije v jejich zemi původu, kde jsou životní náklady nižší. O stejném opatření uvažuje podle agentury APA i Rakousko. Pokud by se země k takovému kroku rozhodly, mělo by to dopad i na české občany. Cesta ke snižování sociálních dávek se otevřela na základě dohody mezi EU a Británií o reformě fungování osmadvacítky.

„Je schůdné, aby se přídavky vyplácené pro děti, které nežijí v Německu, upravily podle úrovně životních nákladů konkrétních zemí. Tyto životní náklady jsou zpravidla nižší než v Německu,“ sdělila portálu Focus Online mluvčí německého ministerstva pro rodinu. „Ve vládě se poradíme o tom, jak bude Německo v této věci dál postupovat,“ doplnila.

Pro snížení příplatku na děti se vyslovil poslanecký klub konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Merkelové, podpořil ho i místopředseda sociální demokracie (SPD) Olaf Scholz, jehož strana je menším vládním partnerem. O možné úpravě přídavků na děti mluvila bezprostředně po summitu i Merkelová.

O snížení přídavků na děti cizinců uvažuje i rakouská vláda. Zákony ale nebude upravovat, dokud se v Británii neuskuteční referendum o členství v unii. „Pokud smlouva vstoupí v platnost, pokud se Britové v referendu vysloví pro setrvání v EU, pak bychom se měli sejít a jednat o tom, co z toho (britských požadavků) by mělo smysl i pro Rakousko,“ řekl kancléř Werner Faymann.

Rakousko vyplatilo šest miliard

Německo nyní podle deníku Bild vyplácí přídavky na děti ve výši 190 eur (5140 Kč) měsíčně zhruba 70 tisícům cizinců, jejichž děti žijí v jejich domovských státech. Rakousko loni vyplatilo celkem podporu pro děti žijící v zahraničí ve výši 223 milionů eur (šest miliard Kč), převážná většina prostředků směřovala do Maďarska.

Británie na summitu neuspěla s požadavkem na to, aby mohla zcela zrušit dětské přídavky, které pobírají v Británii pracující lidé z jiných zemí EU za děti, které zůstaly doma v jiné unijní zemi. Místo toho bude existovat možnost upravit indexací výši přídavku na úroveň státu, kde dítě bydlí.

Politici domluvili navíc přechodné období - okamžitě po vstupu mechanismu v platnost budou příspěvky upravovány jen u nových příchozích na pracovní trh a nově narozených dětí. Zaměstnanců, kteří už příspěvky pobírají, se změny dotknou až od roku 2020.

Minulý týden se konal summit EU, kde Británie vznesla požadavek na úpravu výši přídavků:

frantazloun ( 22. února 2016 17:41 )

Žádám o okamžité a bezpodmínečné vybombardování Západního Němacka, Rakouska i všech dalších imperialistických států!!! ... Smrt imperialistům!!!

Zobrazit celou diskusi