Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jourová tepe Čechy za bídné čerpání miliard z EU. Zájem mají jen čtyři firmy

Autor: Tomáš Polák - 
24. února 2016
05:00

Je to nástroj, který umí zajistit peníze na projekty plynovodů nebo zateplení soukromých domů. Evropský fond pro strategické investice (EFSI) má celkově podpořit financování rizikovějších projektů. Podle eurokomisařky Věry Jourové z něj ale Češi čerpat peníze zatím moc neumí, jsou totiž zvyklí na dotace.

Evropská investiční banka je finanční instituce Evropského hospodářského společenství, která má formu akciové společnosti, jejímiž akcionáři jsou členské země Evropské unie. „Spolumajitelem“ banky je tedy i Česká republika.

Evropská investiční banka má nepřímý vliv na českého občana. „Je to zprostředkovaně, protože EIB poskytuje úvěrové produkty a zaměřuje se na větší investiční příležitosti,“ řekl Blesk.cz odborník působící na Vysoké škole ekonomické Josef Bič. Její investice tak mohou například ovlivnit kvalitu silnic nebo zvýšit zaměstnanost. To si ostatně slibuje banka i od Evropského fondu pro strategické investice, který je i základním pilířem tzv. Junckerova investičního plánu.

Zateplení domů, plynovod nebo větrná energie

Ve Francii fond investoval do zateplování soukromých domů. Přestože jednotliví majitelé budov nejsou úplně typickou cílovou skupinou příjemců Evropské investiční banky, díky fondu banka do podobného projektu investovat může. Tomu by se nebránil ani ministr financí Andrej Babiš. Řekl to při otevření české pobočky Evropské investiční banky v Praze. Ve Španělsku pak fond investoval do potrubí na přepravu a distribuci zemního plynu. V Dánsku se pak projekty čerpající peníze fondu soustřeďují na využití větrné energie a biomasy.

V českých poměrech zatím nejvíc peněz z fondu dostala Komerční banka. S tou Evropská investiční banka v pondělí podepsala smlouvu na 2,5 miliardy korun. Ty jsou určeny v rámci programu EuroPremium Young pro malé a střední podniky nebo firmy do 3000 zaměstnanců. „Firmy po splnění jednoduchých kritérií získají zvýhodněnou úrokovou sazbu, která je nižší o 0,3 % p.a. v porovnání s tržním úrokem,“ řekl tiskový mluvčí Komerční banky Michal Teubner. Jedinou podmínkou je zaměstnávání minimálně jedné mladé osoby, případně spolupráce s vysokou školou za účelem zaměstnávání osob ve věku 15 až 30 let.

Podpořit malé a střední podnikání má i dohoda z minulého léta mezi Evropskou investiční bankou a Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou. Celkem 4,4 miliardy korun podpoří půjčky až pro 1500 českých podnikatelů.

Jourová: Peníze čerpat neumíme

Přestože peníze ve fondu jsou, z České republiky zájem moc není. Podle Věry Jourové se zatím o peníze z Junckerova balíčku přihlásily pouze čtyři české projekty. „Zatím nám ty úvěrové nástroje moc dobře nešly, protože my jsme spíš zvyklí na ty evropské dotace, které sem vlastně šly od počátku v Unii,“ řekla eurokomisařka Věra Jourová, která jakožto bývalá ministryně pro místní rozvoj má s touto tematikou odborné zkušenosti.

„My máme dlouhodobě problém, týká se i dotačních projektů s tou přípravou projektů. Trvá tady strašně dlouho řízení o posuzování vlivů na zdravotní prostředí, zadávání zakázek. Je to všechno hrozně složité,“ uvedla Jourová, podle které se ale vláda snaží bariéry postupně odstraňovat a to napomůže budoucímu odčerpání peněz.

Co přináší nový fond?

EFSI je zřízen v rámci Evropské investiční banky. „Juncker reaguje na situaci v evropské ekonomice, že od začátku a průběhu poslední finanční krize velmi významně v Evropě poklesl objem soukromých investic. Zároveň se snaží státní rozpočty v Evropě spíše šetřit a nejsou dostatečné prostředky pro veřejné investice, a tak přišel s investičním balíčkem. Chce nějak povzbudit soukromé investice v Evropě tak, aby to povzbudilo ekonomický růst nebo vznikla pracovní místa,“ řekl Bič. Juncker tak chce hlavně zvrátit trend v hlubokém propadu investic, který byl v řádech několika set miliard, který byl od roku 2008.

„Od EFSI se očekává, že by v horizontu 3 let generoval investice v řádech více než 300 miliard eur pro evropskou ekonomiku,“ řekl odborník. Investice poputují do oblastí energetiky, dopravní infrastruktury, podpory obnovitelných zdrojů energie, IT, inovativních nebo jiných projektů s celospolečenským významem. Na to, aby fond vygeneroval takové množství peněz, má mít k dispozici celkem 21 miliard eur, především z peněz Evropské investiční banky a záruk z rozpočtu Evropské unie. Zatím fond přilákal podle ředitele banky investice za 50 miliard eur.

Takto v pondělí na Žofíně odstartovala nová pobočka EIB:



Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa