Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Čínské vlajky ničil přímo před kamerou. Barvou trefil málem i chodce

Autor: ČTK, tmp - 
25. dubna 2016
13:38

„Promiňte, to nebylo na vás,“ říká asi štíhlý muž kolemjdoucímu, kterého málem zasáhl předmětem s barvou. Ten měl namířený na čínské vlajky na Evropské ulici. Ukazují to nově zveřejněné záběry, ve kterých je zachycen podezřelý při házení barvy na vlajky před vstupem do metra Dejvická. Jak jeho, tak muže, kterého málem trefil, momentálně policie hledá.

Muži, který pošpinil makety vlajek, hrozí za poškození cizí věci až rok vězení. V pondělí to uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Výše škody byla podle něj poškozeným vyčíslena na více než 50 000 korun.

„V souvislosti s tímto případem pátráme po mužích, kteří jsou zachyceni na záběrech. Jestliže některého z nich poznáváte, kontaktujte linku 158,“ řekl Daněk. Dva muži se na místě, které zabírají kamery, pohybovali 26. března okolo půl druhé ráno.

Video Poškozené vlajky - Policie ČR
Video se připravuje ...
Na videu je vidět mladý vysoký muž v černém koženém kabátě a upnutými kalhotami. Ten v levé ruce drží krabičku, z níž vytahuje patrně vyfouknutá vajíčka, která pak hází na čínskou vlajku. Při prvním pokusu se ale netrefí a jeho nálož letí omylem na kolemjdoucího muže. Tomu se podezřelý omlouvá a hází dál. Není jisté, jestli právě on 26. března poškodil tmavou barvou více než 50 čínských vlajek, které byly po Praze rozmístěny v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Výzdoba byla poničena v Chotkově ulici na Evropské třídě a na dalších místech v okolí Pražského hradu a možná bylo pachatelů více. Vlajky byly vyvěšeny na sloupech ve výšce veřejného osvětlení vždy v páru – česká a čínská vlajka.

Zadavatelem vyvěšení vlajek byla Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce, kterou vede Jaroslav Tvrdík. Komora stihla poškozené vlajky ještě před příjezdem čínského prezidenta opravit.

Vlajky byly poškozeny například v ulici Jelení a Mariánské hradby nedaleko hradu. Na místě byla tehdy vidět poházená vyfouknutá vajíčka, která byla naplněna modrou a šedivou barvou.

borka30 ( 25. dubna 2016 19:04 )

pleteš si pojmy s dojmy. Ničil cizí majetek a ten by měl zaplatit.

tgbg ( 25. dubna 2016 18:26 )

Ničil přece komunisticko-fašistické vlajky a to je v pořádku. Měl by dostat vyznamenání!!!!

gemino ( 25. dubna 2016 15:03 )

Tak by mě zajímalo, kdy jste vy a další šmejdi, co na Evropské tak vehementně mávali vlajkami ještě nedávno otrokářského Tibetu, protestovali třeba proti KLDR. Tam se porušují lidská práva snad nejvíce na světě, ale nějak nikde neslyším ani nevidím, že by to Kalouska, Kocába, Dienstbiera, Šabatovou, pražskou kavárnu anebo další lumpensluníčkáře trápilo.

gemino ( 25. dubna 2016 14:59 )

Nejspíše je to nějaká smažka z Kliniky...

bluedream ( 25. dubna 2016 14:46 )

Vypadá jako obživlý Puškin.

Zobrazit celou diskusi