Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ukrajinci jsou blíže Evropě bez víz. Dohoda s Turky je naopak v nedohlednu

Autor: ČTK, kle - 
20. dubna 2016
14:00

Evropská komise ve středu navrhla členským státům a Evropskému parlamentu zrušit Ukrajincům víza při vstupu do schengenského prostoru. Návrh vstoupí v platnost, pokud jej schválí kvalifikovaná většina členských států EU a Evropský parlament. Naopak dohoda s Tureckem o migraci, resp. možném zrušení vízové povinnosti pro Turky, je v nedohlednu.

Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopoulos poznamenal, že o záležitosti bezvízového styku s Ukrajinou by se mohlo hovořit už ve čtvrtek v Lucemburku na jednání unijních ministrů vnitra. Odhadl, že záležitost by mohla být dotažena do konce „v řádu týdnů“.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pondělí v Lucemburku novinářům řekl, že pokud země, které o bezvízový styk usilují, splní podmínky, měla by Unie reagovat odpovídajícím způsobem. „Je třeba, aby se EU chovala férově, a pokud něco slibovala, tak aby to dodržela,“ uvedl Zaorálek po jednání se svými evropskými kolegy.

Evropská komise předložila návrh na bezvízové cestování Ukrajinců do Evropské unie i přes odmítavý postoj Nizozemců v referendu vůči asociační dohodě s touto zemí. Šéf komise Jean-Claude Juncker v březnu ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi veřejně slíbil, že návrh na bezvízový styk, na Ukrajině tolik očekávaný, předloží v dubnu. Dialog s Ukrajinou o vízové liberalizaci vede Evropská unie od roku 2008.

Jakmile bude návrh přijat, bez víz budou moci cestovat Ukrajinci vybavení cestovními pasy s biometrickými prvky, a to po dobu kratší 90 dnů, připomněla EK v komuniké. Bezvízový režim se bude uplatňovat ve všech členských státech EU, s výjimkou Irska a Británie, a také ve čtyřech státech přidružených k „Schengenu“, což je Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko. EK připomněla, že zrušení víz ještě nedává právo pracovat v EU.

Turecko chce zrušit víza, „hrozí“ uprchlíky

Naplňování dohody EU a Turecka o migraci v otázce navracení a přesidlování běženců sice pokročilo, ale stále zbývá dost práce, soudí Evropská komise. K možnému zrušení vízové povinnosti pro Turky se hodlá komise vyjádřit až v květnu.

„Pokud Turecko podnikne nezbytná opatření pro splnění zbývajících požadavků (předložených EU), bude ke zprávě připojen legislativní návrh na jeho zařazení na seznam zemí s bezvízovým stykem,“ upozornila Komise. Dodala, že svou třetí zprávu o pokroku směrem k uvolnění vízového režimu s Tureckem představí 4. května.

Komise dále konstatovala, že realizace březnové dohody s Tureckem pokročila, ale bude třeba pokračovat v úsilí a poskytovat další prostředky umožňující soustavné navracení a přesidlování uprchlíků. „Tento aspekt provádění dohody je stále z velké části před námi,“ upozornila evropská exekutiva.

Komise uvádí, že Turecko musí vynaložit další úsilí a zajistit, aby ti, kdo potřebují mezinárodní ochranu, obdrželi nezbytnou podporu.

„Prvním výsledkem naší spolupráce s Tureckem je to, že lidé začínají brát na vědomí naši zprávu, že obrátit se na pašeráky je špatné rozhodnutí. V minulých třech týdnech počet nelegálně příchozích prudce klesl,“ uvedl k tomu první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

Podle něho je ale nyní třeba zpřístupnit legální způsob přesídlení těch, kdo potřebují ochranu. „Komise zůstane plně zapojena, aby zajistila plnou a včasnou realizaci všech součástí dohody mezi EU a Tureckem, včetně projektů pro uprchlíky ze Sýrie v Turecku, uvolnění vízového režimu a dodržování práva EU a mezinárodního práva,“ upozornil.

Turecko vydírá EU: Zrušte víza, vezmeme uprchlíky:



marais ( 21. dubna 2016 12:47 )

Proč EK tohle dělá?.Ukrajinci houfně utečou od Porošenka do EU..čeká nás další migrační vlna?

anno ( 20. dubna 2016 18:09 )

Ukrajina se změní na Ukradlinám!!!

santikxauz ( 20. dubna 2016 15:46 )

Další kobylky,které zaplaví Evropu,teď už zbývá jen Turecko a můžeme emigrovat.

kradu ( 20. dubna 2016 15:26 )

to bude bramboračka

anno ( 20. dubna 2016 15:19 )

Ještě tu chybí v Evropě náckové z Ukrajiny, to bude tedy "Směska", kam se hrabal na dnešní EU Hitler!!!!! A nakonec muslinští Turci, pěkně rasy zamícháme a máme tu NWO!!!!!

Zobrazit celou diskusi