Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pokračování „kauzy“ čínských vlajek: V noci na neděli jich desítky zmizely

Autor: ČTK, tmp - 
27. března 2016
11:39

Z trasy mezi Letištěm Václava Havla a Pražským hradem zmizely české a čínské vlajky vítající čínského prezidenta. Ten má do tuzemska přiletět v pondělí. Velkou část vlajek v Chotkově ulici, v ulici Mariánské hradby, Jelení a v Evropské v noci na sobotu někdo potřísnil barvou. 

Podle policie zmizelé vlajky nikdo neukradl. „My nemáme oznámeno, že by byly nějaké vlajky ukradeny,“ řekl pro Blesk.cz policejní mluvčí Jan Daněk. Jde tak nejspíš pouze o výměnu. To potvrdil i prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce, která byla zadavatelem vyvěšení vlajek. „Poničené vlajky se opravují a budou nainstalovány zpět tak, aby byly součástí uvítání historicky první návštěvy prezidenta Čínské lidové republiky v ČR,“ uvedl pro iDNES.cz Jaroslav Tvrdík.

 

Neznámí pachatelé poškodili asi 50 vlajek i billboardů v noci z pátku na sobotu. K poničení použili vyfouknutá vejce naplněná šedivou a modrou barvou. Policie po pachatelích pátrá, škoda ještě nebyla vyčíslena. Policejní mluvčí Blesk.cz řekl, že k případu zatím nemá žádné nové informace.

 

Podle sobotního vyjádření Ovčáčka nese za poškození vlajek odpovědnost TOP 09, jejíž starosta Prahy 6 Ondřej Kolář prý vyslovil pro vandalismus veřejně pochopení. Kolář takové obvinění odmítá. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil Ovčáčkovo vyjádření za slova „pomýleného spratka“.

 

Již v noci na pátek zadrželi policisté třiatřicetiletého muže, který ze sloupu na Evropské třídě odřízl dvě vlajky. V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta se chystají i některé protestní akce.

 

Nejdůležitějším výstupem třídenní návštěvy čínského prezidenta má být ustavení strategického partnerství mezi Českem a Čínou, které by mělo do budoucna znamenat příliv čínských investic.

 

Přečtěte si: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marais ( 28. března 2016 13:21 )

Klaus do vlády ani náhodou...Sobotka je dobrý premier!

tenista ( 28. března 2016 11:19 )

Zeman je perfektníprezident.Jasně vyjadřuje názory většiny!.Sobotka je malý slizounek-kam vítr tam plášť.Spolupráce ekonomická s Čínou je velkou zásluhou našeho prezidenta.Jsem přesvědčen, že by přímou volbu opět vyhrál. P.S.Předsedou vlády bych udělal Klause mladšího.

sores ( 28. března 2016 09:36 )

Zeman je první a jediný prezident co se nepovyšuje nad druhé a hlavně obyč.lidi co nemají vysokou školu jako se povyšoval hn.usný Klaus!Proto si lidi k němu dovolují to co si nikdy k žádnému prezidentovi nedovolili. Zeman je komik,nebere úplatky-nekrade. Nepouští vrahy z basy jako Klaus který je díky jim multimilionář.Dal amnestii pracháčům ale zadarmo to nebylo, to se přeci o něm ví!!

sendrasak ( 28. března 2016 07:35 )

Reálný ekonomický význam této akce zkrátka naprosto neodpovídá aktuálnímu humbuku. Reálný ekonomický význam mají tyto obchody především pro ty, kdo je sjednávají – a taky proto se nám snaží namluvit, že to dělají pro dobro nás všech.

eliska963852 ( 28. března 2016 07:33 )

Zeman nás svou dlouhodobou podporou autoritářů, ruským Putinem či uzbeckým Karimovem počínaje, čínským Si Ťin-pchingem konče, ohrožuje a staví tak kolem naší země “čínskou zeď” přímo v srdci Evropské unie,

Zobrazit celou diskusi