Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Exministr Tvrdík: Do Číny jsem se zamiloval. Čechy tam mají velmi rádi

Autor: val - 
25. března 2016
16:10

Když se dnes v Česku hovoří o jakémkoli čínském angažmá, je velmi pravděpodobné, že je s ním spojený i Jaroslav Tvrdík. Někdejší ministr obrany za ČSSD se stal hlavní tuzemskou spojkou s „Říší středu“. Několik dní před významnou návštěvou čínského prezidenta v Praze poodhalil, jak je to s jeho vztahem k této zemi.

„K Číně mě přivedl můj dobrý přítel Honza Birke, který v zemi dlouhodobě pracoval a žil na začátku 90. let. Do Číny se zamiloval a mně se po několika cestách s ním stalo to samé,“ prohlásil v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Prozradil také, že již brzy překročí hranici 100 cest do této asijské země. „Loni jsem navštívil Čínu 23krát a pokaždé jedu do více provincií. Myslím, že s Číňany nás spojuje pohostinnost, přátelskost, otevřenost a to, že mají Čechy velmi rádi,“ dodal.

Čínský prezident bude v Praze jako doma. Vítají ho vlajky i billboardy. Čínský prezident bude v Praze jako doma. Vítají ho vlajky i billboardy. | Blesk / Daniela Soukalová, Martin Přibyl

Tvrdík je zástupcem čínské společnosti CEFC pro Evropu. Zároveň je prezidentem Smíšené Česko-čínské komory vzájemné spolupráce.

Ta stojí mimo jiné i za výzdobou k uvítání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který v pondělí přijede na návštěvu do Prahy. V ulicích metropole se začaly objevovat čínské vlajky a billboardy vítající zahraniční hlavu státu. Výzdoba je trnem v oku mnoha obyvatel, jeden z nich v noci na pátek jednu z vlajek odřízl.

Anketa
Souhlasíte s velkolepou čínskou výzdobou v Praze?
počet hlasujících: 2763
Anketa
Souhlasíte s velkolepou čínskou výzdobou v Praze?
Ne.
70 %
Ano.
30 %
počet hlasujících: 2763

Přečtěte si: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

c_rutin ( 26. března 2016 16:22 )

Blesku dej sem demokraticky diskuzi, chybí http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/382993/sefa-extremistu-sebrali-na-protiislamske-demonst raci-chtel-smrt-politiku.html

c_rutin ( 26. března 2016 16:18 )

ani panáky po jejich neumí, královna s prezidenta provezla v tradičním kočáře a my tady vítáme s tradicí Číny, tak houby pozná. Ale mají pro něho 3 páry bot, dar. najednou jsou za Baťu.

c_rutin ( 26. března 2016 16:16 )

Ten se zamiluje všude kde mu to nese, víc nic.

tgbg ( 25. března 2016 16:31 )

 Pane Tvrdolíne, vemte si s sebou hradního ochlastu a odstěhujte se tam!!!!

sendrasak ( 25. března 2016 16:30 )

Na co sáhl, to podělal, čínsky neumí a prý ani anglicky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa