Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Zavání to holocaustem,“ říká novinář o obchodu s lidskými orgány v Číně

Autor: Zuzana Štíchová - 
13. ledna 2016
20:27

Americký novinář Ethan Gutmann, který je v těchto dnech na návštěvě Česka, popsal v rozhovoru pro Blesk.cz, jak postupně odhaloval čínskou mašinerii na odebírání lidských orgánů. Desítky let se v Číně rozřezávaly mrtvoly, v poslední době ale komunistická země zašla ještě dál. Političtí oponenti umírají, aniž by nutně museli. Vláda praktiky buď posvětila, nebo je minimálně přehlíží.

Jak jste se tomuto tématu, tedy ilegálním odběrům lidských orgánů v Číně, dostal?

Byl jsem investigativní novinář ve Washingtonu v 90. letech. Že jsem narazil na Čínu a na tohle konkrétní téma, byla vlastně náhoda. Řešil jsem problém pronásledovaného duchovního hnutí Fa-lun-kung. Chtěl jsem o tom napsat, ale pak jsem narazil na tohle.

Sesbíral jste řadu důkazů, které jste ve své knize popsal. Můžete je shrnout?

Čínská vláda, a to není nic, co by popírali, odebírala orgány vězňům už od 80. let. V malém měřítku, poté, co zemřeli. Později se ale začalo odebírat ze žijících dárců. V rozhovoru s lékařem Everem Tochtim jsem získal jeden z důkazů, on sám dokonce přímo na popravišti odebral postřelenému muži játra a ledviny. I když by to zranění zřejmě přežil.

To je podle vás aktuální stav v Číně?

Zdaleka ne. Podle informací, které jsem sesbíral, Čína odebírá od roku 1996 orgány hlavně politickým vězňům. Lidem, kteří by ani podle čínských zákonů nemohli být odsouzeni na smrt. Byli vězněni třeba za rozdávání letáků nebo pamfletů. Tyto praktiky se pak rozšířily i na stoupence Fa-lun-kungu, tedy pronásledovaného hnutí, které mě zajímalo původně. Jedná se o populaci 70 milionů lidí. A tehdy to začal být opravdu vážný problém.

Projevilo se to nějak?

Čísla lidí, zabitých kvůli orgánům, rapidně narostla. V tu chvíli začaly vznikat obrovské nemocnice, které se na to specializují.

Zní to trochu jako holocaust…

Nemyslím si, že to mělo být nějaké „konečné řešení“. Podle mě to původně neměla být snaha vyhladit tuhle populaci. To se vyvinulo až postupně. Fa-lun-kung je ale extrémně odolné hnutí založené na buddhismu, ti lidé odmítají konvertovat. Proto je začali v obrovském množství vraždit zpočátku ve vojenských nemocnicích.

Jde podle vás o rozhodnutí konkrétního člověka, nebo za tím stojí čínská vláda?

Asi obojí. Původně jde zřejmě o záměr nejvyššího vedení komunistické strany Číny. Později se k tomu ale připojila armáda. Nejvíce orgánů totiž odebírají vojenské nemocnice…

Kolik vězňů podle vás kvůli odběru orgánů už zemřelo?

Dostal jsem se k různým číslům, ale takový střední odhad je, že 65 tisíc stoupenců Fa-lun-kung bylo zavražděno v letech 2000 až 2008. Pokud bych to měl spočítat ke dnešku, tak to vynásobím dvěma, tedy asi 130 tisíc lidí. Ty odhady jsem získal zpovídáním zhruba 50 uprchlíků z pracovních táborů. Ptal jsem se jich, kolik lidí bydlelo ve stejné budově, kolik z nich bylo Fa-lun-kung, kolik jich zmizelo a tak dále.

Bylo na jejich odpovědích něco znepokojujícího? Kromě těch čísel, ke kterým vás to vedlo…

Ptal jsem se jich mimo jiné na zdravotní prohlídky a to bylo zvláštní. To mě okamžitě zaujalo. Jednou z prvních respondentek byla jedna venkovanka. Mluvila o mučení a podobně, ale já se jí pořád vyptával na tu prohlídku. Myslela, že jsem idiot. Nakonec mi ale prozradila, že jí svítili do očí a zkoumali její rohovky. Nebylo to žádné klasické oční vyšetření. Zkrátka zjišťovali, jestli jsou použitelné k odebrání, není jiné vysvětlení. Povídalo se o tom, že se tohle v Číně děje, ale já jsem získal řadu důkazů. Ty historky se opakovaly pořád dokola.

Týkalo se to jen členů Fa-lun-kungu?

Ne, i Tibeťanů, Ujgurů, muslimů, dokonce i křesťanů. Ti lidé spolu nemohli mluvit, mají jiný jazyk, kulturu…

Může se o zastavení těchto ilegálních odběrů zasadit nějaký jiný stát? USA nebo třeba Rusko?

Ta pozice je slabá a křehká. Každý stát ale může zakázat orgánovou turistiku do Číny. To je jednoduché, udělal to třeba Izrael. Ty orgány mohou pocházet od nevinných lidí a proto to zakázali. Židové si ještě dobře pamatují holocaust a tohle jím skutečně trochu zavání.

Izrael je jediným státem, který něco podnikl?

Jediným dalším je Tchaj-wan a to bylo teprve nedávno. Muž, který se stal později starostou hlavního města a který je chirurgem, mi vyprávěl, jak jel do Číny a chtěl pro svou kliniku zajistit možný přísun orgánů. Obával se, že pokud budou od vězňů, mohou pocházet od drogově závislých, lidí se žloutenkou. Ale řekli mu, ať se nebojí, že všechny pocházejí od Fa-lun-kung. Ti lidé totiž nepijí, nekouří, cvičí. To bylo někdy v roce 2005, později to na něj prasklo a Tchaj-wan zasáhl, což byl odvážný krok vzhledem k tomu, jak závislí jsou na čínské ekonomice. To je minimum, co by měl udělat každý stát.

Skutečně to může pomoci? Orgány stále mohou dostávat prominentní Čínané a další…

Ano. Nemůžeme do Číny vtrhnout, nemůžeme ji ani kontrolovat, ale můžeme minimalizovat naše provinění. Velké peníze totiž přicházejí se zahraničními turisty. Evropan zaplatí za ledvinu 50 tisíc eur (téměř 1,5 mil. korun – pozn.red.), Číňan zaplatí jen 3 tisíce eur (kolem 80 tisíc korun – pozn. red.).

Kam ty peníze putují?

Do armády.

Vaše kniha byla poměrně rychle přeložena do češtiny. To byl Váš záměr?

Ano, protože téma masových vražd a politických vězňů – to je něco čemu přece Češi rozumějí velmi dobře nebo ne? První překlad vznikl v Německu, další by měl být do čínštiny.

Jak může přispět tak malý stát, jako je Česká republika?

Z lékařského tajemství se musí stát policejní záležitost. Pokud se někdo vrátí z Číny s novou ledvinou, nesmí to zůstat mezi pacientem a lékařem. Mělo by to být stejné, jako vyšetřování, když někdo někoho postřelí. Nebo když se objeví na pohotovosti dítě s rozmláceným obličejem a rodiče budou tvrdit, že spadlo ze schodů, to také to nezůstane bez prošetření. Pak zjistíme, kolik lidí jezdí pro nové orgány do Číny. A Číňané se za to v určitém směru stydí, proto vůči opatřením Tchaj-wanu nijak nezasáhli. Oni ví, že páchají ohavné zločiny, ale vymklo se jim to zpod kontroly.

japos22 ( 13. ledna 2016 21:18 )

No, a na Ukrajině to navrhli jako zákon u odvedenců, jen nevím, jestli to schválili - Jaceňuk ví, jak zachránit rozpočet

Zobrazit celou diskusi